Lokal ileri invaziv meme kanseri olan hastalarda neoadjuvan kemoterapiye yanıtın dinamik meme MR ile değerlendirilmesi
Evaluation of neoadjuvant chemotherapy response with dynamic contrast enhanced breast MRI in locally advanced invasive breast cancer
  1. Tez No: 304455
  2. Yazar: ÖZGE ORBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: NAK, meme MR, Lokal ileri meme kanseri, NAC, Breast MRI, Locally advanced breast cancer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
AMAÇ: Lokal ileri invaziv meme kanseri olan hastalarda neoadjuvan kemoterapiye yanıtın kontrastlı dinamik meme MR ile değerlendirilmesi ve gold standart olan histopatoloji ile karşılaştırılmasıGEREÇ- YÖNTEM: Ocak 2002 ? Ekim 2011 tarihleri arasında lokal ileri invaziv meme kanseri tanısı ile neoadjuvan kemoterapi almış 38 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Tedavi öncesi / sonrası meme MR incelemesi olan ve tedavi sonrası cerrahi yapılan hastalar çalışmaya alınmıştır. Neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrasında mamografi, US ve meme MR incelemelerinde tümör boyutu değerlendirilmiş ve postoperatif patoloji sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Yanıt oranları RECİST (Response Evolution Criteria in Solid Tumors) 1.1 kriterleriyle değerlendirilmiştir.Meme MR incelemeleri 1,5 Tesla MR cihazı ( Gyroscan Achieva Intera, Philips ) ile elde edilmiştir.Olguların kemoterapi protokollerinde antrasiklin ve taksan grubu kemotöropetik ilaçlar kombine kullanılmış, 4 + 4 kürlük tedavi verilmiş, 7 olguya trastuzumab eklenmiştir.BULGULAR: Tedavi sonrasında MR ile %13,2 tam yanıt, %73,7 parsiyel yanıt, %10,5 stabil hastalık, 1 olguda %2,6 progresif hastalık saptanmıştır.Tedavi sonrası patolojik yanıt tipi ve MRG yanıt tipi arasında kappa testiyle orta düzeyde pozitif korelasyon mevcuttur (kappa: 0,63). Tedavi sonrası patolojik yanıt tipi ile mamografik yanıt tipi arasında kappa testi ile zayıf uyum bulunmuştur (kappa: 0,2). Tedavi sonrası patolojik yanıt tipi ile USG yanıt tipi arasında da kappa testi ile zayıf uyum vardır (kappa: 0,2).SONUÇ: Kontrastlı dinamik meme MRG patolojik verilerle karşılaştırıldığında neoadjuvan kemoterapiye yanıtın belirlenmesinde diğer tanı yöntemlerinden daha etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Determine the response of dynamic contrast enhanced breast MRI in locally advanced invasive breast cancer after neoadjuvant chemotherapy as compared with the gold standards of pathology.MATERIAL AND METHODS: Between January 2002 and October 2011, 38 patients who took neoadjuvant chemotheraphy for locally advanced invasive breast cancer were included our study. Only the patients who had all breast MRI before / after treatment took this study and who had surgery after treatment. Before and after neoadjuvant chemotherapy tumor measurement in mamografi, US, MRI were evaluated and compared with postoperative pathology results. Response rates were assesed with RECIST (Response Evolution Criteria in Solid Tumors) 1,1 criteria.MRI were done with 1,5 Tesla MR ( Gyroscan Achieva Intera, Philips ).Patients were given tacsan and antrasiclin groups for chemotherapy protocols, 4 + 4 cure. 7 patient took trastuzumab in addition tacsan and antrasiclin treatment.RESULTS: After neoadjuvant chemotherapy we found with MRI; % 13,2 complet response, % 73,7 partial response, %10,5 stabil disease, %2,6 progressive disease.After treatment pathologic response and MRI response correlated with kappa test (kappa: 0,63). Between pathologic response and mamografic response was low correlation with kappa test (kappa: 0,2). Between pathologic response and USG response was low correlation with kappa test (kappa: 0,2).CONCLUSIONS: Contrast enhanced dinamic breast MRI is more effective method than other radyologic methods in determine the response of neoadjuvant chemotherapy when compared pathologic data.