Türkçeye uyarlanmış Ağır bozukluk bataryası'nın demanslı bireylerde geçerlik güvenirlik çalışması
A study of the validity and reliability of the adapted to turkish Severe impairment battery in the individuals with dementia
  1. Tez No: 304473
  2. Yazar: TUĞBA ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖRSEV YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Ağır Bozukluk Bataryası, CDR, Geçerlik, Güvenirlik
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Sinirbilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç : Ağır Bozukluk Bataryası ağır dönem demans hastalarının bilişsel işlevlerini ölçmek amacıyla geliştirilmiş bir testtir. Bu çalışmada Ağır Bozukluk Bataryası (ABB) nin Türkçe'ye uyarlanması, güvenilirliği ve geçerliğine yönelik normatif verilerin toplanması amaçlanmıştır.Yöntem : Çalışmanın örneklemini, DSM-IV tanı ölçütlerine göre demans tanısı almış ve bakımevinde kalmakta olan 80 hasta oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcılara Ağır Bozukluk Bataryası (ABB), Klinik Demans Evreleme Ölçeği (CDR) ve Standardize Mini Mental Test (SMMT) uygulanmıştır.Bulgular : ABB skoru ortalaması 78.1 (21.29) . Cronbach alpha katsayısı 0.97 ve uygulayıcılar arası güvenirlik toplam ABB skoru için 0.99 ve alt ölçeklerin aralığı 0.99-0.96 arasında değişmektedir. CDR ? 2 olan hastaların ABB skoru ortalaması 94.72 (3.4), CDR 2 olan hastaların ABB skoru ortalaması 87.29 (3.85) ve CDR 3 olan hastalar için ise 51.96 (19.8) dir. ABB ve SMMT arasındaki korelasyon .83 ve ABB ile CDR arasındaki korelasyon -0.78'dir.Sonuçlar : Bulgular Ağır Bozukluk Bataryası'nın, Türk toplumunda ileri evre demans hastalarını dğerlendirmede geçerli ve güvenilir bir test olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective : The Severe Impairment Battery (SIB) is developed to test cognitive function in patients with dementia of moderate to severe degree. We have conducted a study to asssess the inter-rater reliability and the validity of the Turkish version of SIB.Methods : 80 patients who lived in a nursing home and met the criteria of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, for the demantia. The Severe Impairment Battery (SIB), Clinical Dementia Rating scale and the Mini Mental State Examination were applied to patientsResults : The mean SIB score was 78.1 (21.29). the Cronbach alpha was 0.97, and the inter-rater reliabilty of total SIB score was Pearson?s rho 0.99, and ranged from 0.99 to 0.96 for the sub-scores. The mean SIB score for patients with a CDR score ? 2 was 94.72 (3.4), whereas total scores for patients with CDR 2 and 3 were 87.29 (3.85) and 51.96 (19.8), respectively. Correlation between the SIB and the MMSE was .83, while correlation between the SIB and CDR -0.78.Conclusions : This study indicates taht the Turkish version of the SIB is a reliable and valid test with which to evaluate the cognition in patients with dementia of moderate to severe degree.Key Words : Severe Impairment Battery, Dementia, CDR, validity, reliability