Açlık kan trigliserit düzeyleri ile karotis intima-media kalınlığı ve aortik propasyon velositesi arasındaki ilişkinin araştırılması
The relation between fasting triglyceride level and carotid intima-media thickness and aortic propagation velocity
- Tez No: 304502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SEZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Trigliserid, karotis intima media kalınlığı, aortik propasyon velositesi, ateroskleroz, Triglyceride, carotid intima-media thickness, aortic propagation velocity, atherosclerosis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Hiperlipidemi ateroskleroz için önemli bir risk faktörüdür ve ateroskleroz sürecini çeşitli mekanizmalar ile etkilemektedir. Hipertrigliseridemi birlikte olduğu veya yol açtığı hastalıklarla aterosklerozun oluşumunda rol oynamaktadır. Bu çalışmada trigliserid (TG) düzeylerinin atresokleroz öncü göstergeleri olan karotis intima media kalınlığı (KİMK) ve aortik propagasyon velositesi (AVP) ile ilişkisinin olup olmadığı araştırıldı.Metot: Gözlemsel çalışmaya ayakta başvuran hastalar açlık trigliserid düzeylerine göre TG 400 mg/dl (Grup 3, n=28) olmak üzere toplam 133 olgu çalışmaya alındı. Tüm olgularda risk faktörleri, açlık lipit değerleri, KİMK ve AVP değerlerine bakıldı. İstatistiksel analizler; Ki-kare, tek yönlü ANOVA, Mann-Whitney U, One-Sample Kolmogorov-Smirnov, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyon ve lojistik regresyon analiz testleri kullanılarak yapıldı.Bulgular: Sigara içimi, total kolesterol ve LDL kolesterol seviyeleri dışında diğer parametrelerde gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. KİMK her üç grupta benzerdi (p>0,05). AVP ise Grup III'te Grup I'e göre anlamlı derecede daha düşüktü (p=0,011). Grup I ve II ile grup II ve III arsındaki AVP değerleri benzerdi (her ikisi için p>0,05). Korelasyon analizlerinde TG ile anlamlı korelasyon izlenmedi. Lojistik regresyon anlizlerinde KİMK sadece yaş (p=0.035), AVP ise sadece diyabetes mellitus varlığı ile (p=0,006) diğer parametrelerden bağımsız olarak ilişki göstermekteydi.Sonuç: Serum TG seviyeleri arttıkça AVP azalmakta olup bu bulgu yüksek trigliserit seviyelerinin endotel disfonksiyonu üzerine etkili olabileceğini göstermektedir. TG artarken AVP azalması buna karşılık KİMK'da belirgin artış olmaması aterosklerozun endotel disfonksiyonu fazında olduğunu gösteriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hyperlipidemia is an important risk factor for atherosclerosis and it's acting by several mechanisms. Hypertriglyseridemia is a component of hyperlipidemia and with or without other factors play a role in development of atherosclerosis. In the present study we investigate the relation between triglyceride levels and carotid intima-media thickness and aortic propagation velocity which are the early indicators of atherosclerosis.Methods: Patients who resorted to our clinic allocated to TG 400 mg/dl (Group 3, n=28), and a total of 133 participants recruited to this observational study. All participants interrogated for risk factors, and fasting lipid levels, carotid intima-media thickness, and aortic propagation velocity is measured. Statistical analysis made by using Chi-square test, univariable ANOVA, Mann Whitney U, One sample Kolmogorow-Smirnow, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, and logistic regression analysis tests.Results:Except smoking habitue, total cholesterol and LDL levels no differences observed between groups. Carotid intima-media thickness was similar in groups (p>0.05). Aortic propagation velocity is significant higher in group 1 than group 3 (p=0,011). Aortic propagation velocity is similar between group 1 to group 2 and group 2 to group 3 (p>0.05). In the correlation analysis no correlation was observed with TG levels. In the Logistic regression analysis carotid intima-media thickness was related with only age (p=0.035), and aortic propagation velocity was related with presence of DM (p=0.006), independent from other risk factors.Conclusions: Aortic propagation velocity decreases with higher TG level, however carotid intima-media thickness remain unchanged. This finding suggests TG level impress endothelial dysfunction. Higher TG levels Decreases AVP however not affect carotid intima-media thickness so these findings may show atherosclerosis is at the endothelial dysfunction stage.