Farklı mineral katkılı çimento pastalarının elektrik iletkenliklerinin araştırılması
Investigation of electrical conductivity of cement pastes
  1. Tez No: 304557
  2. Yazar: İSMAİL HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik İletkenliği, Uçucu Kül, Silis Dumanı, Yüksek Fırın Cürufu, Çimento Pastası, Electrical conductivity, fly ash, silica fume, blast furnace slag, cement paste
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, çimento pastasına sırasıyla % 0, 10, 20 ve 30 oranlarda uçucu kül, silis dumanı ve yüksek fırın cürufu katılarak elektrik iletkenlikleri araştırılmış, uygun kür koşulları sağlanarak havuzlarda bekletilmiş, 28 günlük basınç dayanımları hesaplanmış, elektrik verilen ve elektrik verilmeyen kontrol numunelerle elektrik iletkenlikleri, basınç gerilmeleri, porozite vb. karşılaştırmalar yapılmıştır. Ayrıca; çimento pastalarına elektrik akımı verildiğinde, elektrik akımının priz süresine etkisini araştırmak için deneyler yapılmıştır.Araştırmalarda CEM I 42.5 çimentosu kullanılmıştır. Numunelere sabit akım verebilmek için DC güç kaynağı kullanılmıştır. Elektrik verilmiş numunelere 15 Volt sabit akım uygulanmıştır. Bir gün içinde geçen akımları kaydetmek için data logger kullanılmıştır. Data logger'da kaydedilen veriler, bilgisayar ortamına taşınarak çizelgeleri çizilmiştir. Deneylerde standart kalıplar, standart elektrotlar kullanılmış olup, elektrotlar arasındaki uzaklıklar eşit tutulmuştur. Yapılan tüm deneylerde sıcaklık ve diğer deney koşulları eşit tutulmuştur.Sonuç olarak; çimentonun elektriksel iletkenliğinin çimento pastasının priz süresiyle doğrudan ilişkili olduğu görülmüştür. Genel olarak, çimentonun belirli oranlarda mineral katkılarla yer değiştirilmesi sonucunda priz başlangıç sürelerinde az bir değişiklik görülürken, priz bitiş sürelerinin kontrol çimento pastasına göre genel olarak arttığı gözlenmiştir. Bu oran % 6 ile % 36 arasında değişmektedir. Bu çalışmadan elde edilen diğer bir önemli sonuç da mineral katkılı çimento pastalarının elektrik akımı uygulanması sonucunda priz sürelerinin kontrol çimento pastasına göre oldukça az olmasıdır. Dolayısıyla, çimento pastasında hem mineral katkı kullanımı hem de elektrik uygulanması ile hızlandırılmış kür gerçekleştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrical conductivity of cement pastes to which fly ash, silica fume and blast furnace slag are added respectively 0%, 10%, 20% and 30% has been studied, the cement pastes have been left in the cure pools by being provided suitable cure conditions, their compressive strengths after 28 days have been calculated and various comparisons and contrasts such as electrical conductivity, compressive strength, porosity have been made between being electrified and not being electrified arbitration specimen. Some experiments have been carried out to examine the effect of electrical conductivity on setting time when the electric current has given to the cement pastes.In the study, CEM I 42.5 cement has been used. DC power supply has been used to provide a constant current to specimens. Constant current (15 Volt) has been given to the electrified specimen. Data logger has been used to record the currents in one day. The data recorded in data logger transferred to computer and their graphics have been drawn. In the laboratory tests, Standard wood molds and electrodes have been used and the gaps between electrodes have been made equal to each other. In all the experiments, temperature and other experimental conditions are equivalent.Consequently, it has been achieved the electrical conductivity of the cement paste is directly related to the hardening time of the cement paste. In general, as a result of replacing the cement with mineral additives on specific proportions while there has been a slight change in the initial setting time, it has been seen that the final setting times have generally increased when it is compared to control cement paste. This ratio is between 6 and 36%. The other important result is as a result of applying electrical current to the cement pastes with mineral additives, they have less setting times then the control cement paste has. Thus, accelerated curing can be carried out in the cement paste with using mineral additives and applying electrical current.