Beş otellerin giriş mekanlarının biçimsel oluşumuna etki eden faktörler
Factors affecting the formation of a five-star hotels ın the formal entry spaces
- Tez No: 305191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ARAYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, İşletme, Architecture, Interior Design and Decoration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otel işletmeleri, Mekan, İnsan, Yüzey, Biçim, Hotel companies, Space, Human, Surface, Conformation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüz turizm standartlarına bakıldığında, beş yıldızlı otellerin teknolojiye de ayak uydurarak gelişimi görülmektedir. Dünyada bulundukları yerin prestijli olması, ülke üzerinde sağladığı kültürel ve ekonomik katkısı bakımından önemlidir. Otellerin farklı fonksiyonlara hizmet etmesi sonucu, mekanlar arası bağlantılar için ?giriş mekanlarına verilen önem? ilk hedef olarak göstermesi öngörülmektedir. Beş yıldızlı otellerde estetik tasarım, çekicilik, sıra dışılık ile otel tasarımı kullanıcıyı etkileyecek önemli etkendir. Lobi ve alt mekanların tasarımında, yüzeylerin belirli bir form da düzenlenmesi kullanıcıya yöneliktir. Ortak mekanlara kolay ulaşılabilir ve algılanabilir olması tasarım yöntemi bakımından önemlidir. Mekanların bölümlendirilmesi açıklanan yöntemlerden biridir. Yardımcı elemanlar olarak nitelendirdiğimiz tam bölücüler, kısmi bölücüler, geçirgen-yarı geçirgen bölücüler ve fiziksel olmayan bölücülerin kullanılması, mekanların biçimlendirilmesine etken olması bu çalışmanın esas amacıdır. Bu çalışma otel yüzeylerinin, insan üzerindeki mekan algılama etkisi araştırılarak ve giriş mekanlarının tasarım ilkeleri doğrultusunda oluşturulması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
If we look at the these days tourizm standarts then we can see how five stars hotels follow and grow by the teknolojic development. To be placed prestigious place in the world, provide over the country cultural and economic power. Hotels serves different functions, for links to places, 'importance of the entrances' as is foreseen that the first aim. In a five stars hotels, the aesthetic design, the charm are important factor to effect the users. The design of the lobby and lower surfaces of the rooms and also special forms are for the users. Common spaces are important in term of design method to be easily accessible and can be detected. Segmentation is one of the methods described in the places. Elements help to describe as full dividers, patial dividers, dividers and transparent semi-permeable non-physical use of splitters, factor in shaping the places that is the main objective of this study. In this thesis, the detection of human influence on the space should be investigated and determined the creation entry spaces in accordance with the princileps of design.