Development of a computer program for friction winding system design
Sürtünmeli kuyu ihraç sistem tasarımı için bilgisayar programı geliştirilmesi
  1. Tez No: 305584
  2. Yazar: FUAT GÖKHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyu ihraç kapasitesi, Koepe sürtünmeli ihraç sistemi, Sürtünmeli sistem için bilgisayar programı, Çalışma parametreleri, Motor gücü, Hoisting capacity, Koepe friction winding, Computer program for friction winding, Operating parameters, Motor power
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Derin madenciliğe yönelme sürdükçe, kuyu ihraç sistemleri ve donanımları daha karmaşık, büyük ve pahalı olacaktır. Gerekli ihraç sisteminin en doğru olarak seçimi şarttır. Yeraltı ve yerüstü arasındaki bu önemli bağlantıda, sadece ihraç kapasitesinin tahmin edilmesi yeterli olmayıp, maden mühendisi tasarım özelliklerini karşılayacak şekilde ihraç sistemini tasarlayıp seçimini yapmalı ve en uygun çalışma parametrelerini saptamalıdır. Bu çalışmanın amacı, sürtünmeli ihraç sistemleri tasarımının tüm yönlerini kapsayan ve sonuç olarak, tasarım parametrelerini veren bir bilgisayar programı geliştirmektir. Bu model Microsoft Visual Basic Program tabanlı oluşturulmuştur. Söz konusu yazılım, bazı kullanıcı girdileri (kuyu derinliği, saatlik kuyu taşıma kapasitesi) ve kullanıcı tercihleri (motor tipi ve sayısı, sürtünme tamburu yerleşim konumu) ile hazırlanmış makro ve işlemleri çalıştırmak suretiyle, en düşük motor gücü gereksinimini ve bu gereksinimi sağlayan skip kapasitesi, halat türü ve çapı, taşıma hızı ve ivmesi, tam tur zamanı, sürtünmeli tambur çapı gibi çalışma parametrelerini elde etmeyi mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
As the trend to deeper mines continues, mine hoists and associated equipment will become more sophisticated, complex, large and expensive. Correct selection of the right type of hoist is imperative. In this vital link between underground and surface, crude estimates of hoist capacity are not good enough, and the mining engineer must design and select the right hoisting system to meet the design specifications and establish the most suitable operating parameters. This study aims to constitute a software model, which results all required design parameters of friction type winding system on minimum required power. The computer program has been structured on Microsoft Visual Basic programming language. The program requires user inputs (winding depth, hourly hoisting capacity) and selections (type and number of motors, type of friction wheel mounting) to run macros and equations so that the operating parameters such as skip capacity, rope type and diameter, hoisting speed, acceleration, cycle period, friction wheel diameter are determined to give the minimum motor power requirement.