Investigation of antioxidant and antimicrobial effects of Plantago major leaves
Plantago major yapraklarının antioksidan ve antimikrobiyal etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 305642
  2. Yazar: ÖZGE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN ÇORUH, YRD. DOÇ. DR. A. GÜLÇİN SAĞDIÇOĞLU CELEP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plantago major, Antioksidan, Serbest Radikal, Antimikrobiyal, Plantago major, Antioxidant, Antimicrobial, Free Radicals
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de geniş bir alanda etnobotanik olarakkullanılan Plantago major bitkisinin antioksidan kapasitesini belirlemek ve iki grampozitifiki gram negatif bakteri üzerindeki antimikrobial etkilerinin tesbiti içintasarlanmıştır.Plantago major yapraklarının total özütü methanolde hazırlandıktan sonra total özütiçindeki biyoaktif maddelerin çözünürlük farklarından yararlanılarak total özüte artanpolaritelerde apolardan polara doğru organik solventler uygulanarak fraksiyonlamaişlemi yapılmıştır. Total özüt ve fraksiyonların antioksidan kapasiteleri radicalyakalama kapasitesini ölçme methodları olan olan 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) ABTS ve 1,1-diphenyl-2-picryl-hydr`azylDPPH methodları ile belirlenmiştir. Bunun yanısıra total fenolik ve total flavonoidmadde miktarlarıda hesaplanmıştır. Antimikrobiyal aktivite tayininin belirlenemesiiçin minimum inhibe edici konsantrasyon, minimum bakterisidal konsantrasyon vedisk difüzyon teknikleri kullanılmıştır.Total özüt ve fraksiyonlar içinde en yüksek radikal sönümleme kapasitesini etilasetat fazı ABTS 2130.4±9.845 ?mol trolox eşleniği/g, 0.011±0.001 mg/mL DPPHEC50 değerleri ile göstermiştir.Aynı zamanda toplam fenolik madde miktarı 0.452GAEmg/mg ve total flavonoid miktarı 0.434 mg catechine eşdeğer madde/mg olarakhesaplanmıştır.Genel olarak Plantago major bitkisinin S. aureus, P.mirabilis, S.pyogenes ve E. colibakterileri üzerinde zayıf bir etkisi olduğu saptanmış. Etil asetat fraksiyonunun enetkili antimikrobiyal faz olmanın yanı sıra antioksidan olarak da en etkili olduğugözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate Plantago major leaves, which is widely usedin ethnobotanical uses in Turkey as is the case in all over the world, for theirantioxidant capacities and antimicrobial effect on two gram-positive and two gramnegativebacteria.Extracts of P. major leaves prepared in the methanol and fraction samples werecollected in solvents in increasing polarity, from non-polar to polar, to separatebioactive compound in crude extract. Antioxidant capacities of the crude extracts andfractions were examined by radical scavenging methods, namely 2,2-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) ABTS and 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl(DPPH); as well, total phenolic and total flavonoid contents were determined.Furthermore, antimicrobial activities of crude extract and fractions were calculated interms of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidalconcentration (MBC) methods together with disc diffusion method.Among the investigated samples, ethyl acetate phase had the highest radicalscavenging capacity with the ABTS value of 2130.4±9.845 ?mol equivalents oftrolox/ g of ethyl acetate fraction DW, and with EC50 value of 0.011±0.001 mg/mL;further, the highest phenolic content was found in ethyl acetate phase with values of0.452 GAE mg/mg of ethyl acetate fraction DW and 0.434± 0.0017 mg catechinequivalent in per mg of ethyl acetate fraction DW.In general, it was found that the crude extract and aqueous phase of Plantago majorhad a weak antimicrobial effect on S. aureus, P.mirabilis, S.pyogenes and E. coli,along with the highest bacteriostatic and bactericidal upshot on selected bacterialpopulations in ethyl acetate fraction.