Yapısal eşitlik modelleri
Structural equation modelling
  1. Tez No: 305950
  2. Yazar: ZEYNEP NEBİLE KAYNAK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÖZLEM DENİZ BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Eşitlik Modeli, gizli değişkenler, Stuctural Equation Modeling, latent variables
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada Yapısal Eşitlik Modelinin teorik yapısından bahsedilmiştir ve bu amaçla bir uygulama yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Yapısal Eşitlik Modelinin tarihsel gelişiminden ve kullanım alanlarından, ikinci bölümde beyaz eşya sektöründen bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Yapısal Eşitlik Modeli ile ilgili teorik bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise uygulamaya ait sonuçlar ve yorumlar bulunmaktadır. Uygulama için Kahramanmaraş' ta rasgele örnekleme ile seçilen beyaz eşya mağazası müşterilerine anket uygulanmıştır. Anket, hizmet kalitesi, tatmin ve algılanan değer gizli değişkenleri arasındaki ilişkileri ölçmeyi amaçlamaktadır. Elde edilen veriler doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Gizli değişkenler arasındaki ilişkiler de aracılık modeli ile test edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study contains theorical framework of structural equation modeling and a case application the study consists of four sections. In the first one, historical development of Structural Equation Modeling and areas of usage, in the second section, white goods sector are mentioned. In the third section, the theorical framework of Structural Equation Modeling is handled. The fourth section consists of results of application and implications. A survey was designed and applied on customers of a ware store in Kahramanmaraş who were randomly selected. The survey aims to measure the correlations among study variables named service quality, satisfaction and perceived value. Obtained data were tested with Confirmatory Faktor Analysis. Correlations between latent variables were tested with Stuctural Equation Modeling.