Hipoksik iskemik ensefalopatik yenidoğanlarda aktivin a düzeyleri
Actıvın a levels ın newborns wıth hypoxıc ıschemıc encephalopathy
- Tez No: 306068
- Danışmanlar: PROF. DR. F. DİLARA İÇAĞASIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoksik iskemik ensefalopati, aktivin A, yenidoğan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Hipoksik iskemik ensefolapati (HİE), prenatal, natal ve postnatal faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan sistemik hipoksi-iskemi sonucu, serebral kan akımının azalmasına bağlı olarak gelişen beyin zedelenmesidir.Activin A, santral sinir sistemi (SSS)'nde vasküler endotelyal hücrelerden ve damarların düz kas hücrelerinden salgılanan, trans forming growth faktör B (TGFB) ailesine bağlı dimerik bir glikoproteindir. Fetoplesantal ve maternal hipoksemi aktivin A konsantrasyonun artmasında en önemli tetikleyicidir.Literatürde yapılan çalışmalarda; hipoksik-iskemik hasara bağlı olarak kord kanında, plazmada, beyin omurilik sıvısında (BOS) ve idrarda aktivin A düzeyinin arttığını bildirilmişlerdir. Bu çalışmada aktivin A' düzeyinin Hipoksik iskemik ensefalopati için erken bir marker olup olmadığına bakıldı.Yaptığımız çalışmada: 1. ve 5. dakika Apgar skorları, kordon kan gazı, doğumdan sonra resüstasyon ve pozitif basınçlı ventilasyon ihtiyacı olmasına göre bebekler hipoksik iskemik ensefalopati grubuna dahil edildi.Vaka kontrol çalışmasına cinsiyet ve gebelik haftası ayırt etmeksizin 20 sağlıklı ve hipoksik iskemik ensefalopati tanısı konulan 20 hasta bebek alındı. Her gurubun bireylerinden yaşamlarının ilk üç günü boyunca spot idrar ve kan örneklerinde Aktivin A düzeylerine bakıldı.Yapılan çalışmada 1.,2.,3., gün bakılan ortalama kan aktivin A kan değerleri pg/ ml cinsinden hasta grubunda sırası ile 35,37 ± 52,78 ; 18,81±14,78; 19,45 ± 8, 19 iken kontrol grubunda 7,89±8,25; 6,63 ± 5,90 ;6,48 6,37 idi. 1.,2.,3., gün bakılan ortalama idrar aktivin A değerleri pg/ ml cinsinden sırası ile; 18,75 ± 25 ,19 , 11,62 ± 15,29, 16,80 ±24,45 iken kontrol grubunda ise; 3,82 ± 2,52 , 3,84 ± 2,85, 3,68 ± 1,93 olarak bulundu. Bakılan bu değerler sonucunda ilk üç gün kan ve idrarda bakılan aktivin A düzeyi hipoksik iskemik ensefalopatisi olan grupta sağlam gruba göre anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p < 0,05).Sonuç olarak; idrar ve kanda bakılan aktivin A düzeyinin hipoksik iskemik ensefalopatisi açısından erken bir belirteç olarak kullanılabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
Hypoxic ischemic encephalopathy (HIE), is the name of the brain damage is a result of decreased cerebral blood flow caused by the hypoxia-ischemia due to prenatal, natal, and postnatal factors.Activin A, is a dimeric glycoprotiein belongs to transforming growth factor ß (TGF ß) being secreted from vascular endhotelial cells and smooth muscle cells of the vessels in central nervous system (CNS). Fetoplacental and maternal hypoxemia are the most important triggers of the increasing Activin A concentration.Studies in the literature reports increased Activin A levels in cord blood, plasma, cerebrospinal fluid, and urine as a result of hypoxic-ischemic damage. In this study we tried to determine if Activin A level is an early marker for Hypoxic ischemic encephalopathy.In our study babies included in Hypoxic ischemic encephalopathy group considering 1. and 5. minute APGAR scores, cord blood gas, resuscitation and positive pressure ventilation need after birth parameters.20 Hypoxic ischemic encephalopathy diagnosed babies and 20 healthy babies enrolled to the patient control study without considering sex and pregnancy week.In our study mean Activin A blood levels in days 1,2, and 3 were 35.37 ± 52.78 ; 18.81±14.78; 19.45 ± 8.19 respectively in patient group, and were 7.89±8.25; 6.63 ± 5.90;6.48 6.37 respectively in control group in terms of pg/ml. Mean urinary Activin A levels in days 1,2, and 3 were 18,75 ± 25 ,19 , 11,62 ± 15,29, 16,80 ±24,45 respectively in patient group, and 3.82 ± 2.52 , 3.84 ± 2.85, 3.68 ± 1.93 respectively in control group in terms of pg/ml.