Maternal serumdaki çözünebilir HLA-G düzeylerinin gebelik sonuçları ile ilişkisi
The relationship between the soluble HLA-G levels in maternal serum and pregnancy outcomes
  1. Tez No: 306225
  2. Yazar: İSMAİL BIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Çözünebilir HLA-G, ilk trimester, gebelik komplikasyonları, Soluble HLA-G, first trimester, pregnancy complications
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği, oligohidramnios, abortus, preterm doğum ve erken membran rüptürü önemli gebelik komplikasyonlarıdır. Yetersiz trofoblastik invazyon sayılan gebelik komplikasyonlarının patofizyolojisinde önemli rol oynamaktadır. Çözünebilir HLA-G1/G5 trofoblast invazyonu ile ilişkili moleküllerden bir tanesidir. Gebelik komplikasyonlarının önceden belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Gebelik komplikasyonların önceden tahmin edilebilmesi durumunda gerekli stratejiler geliştirilip, önlemler alınması gündeme gelecektir. Çalışmamızda ilk ve ikinci trimester çözünebilir HLAG1/G5 düzeyleri; PAPP-A, serbest beta HCG, AFP, ikinci trimester uterin arter doppler verileri ile gebelik komplikasyonlarını belirlemeyi hedefledik.Gereç ve Yöntem: Prospektif yürütülen çalışmamızda 180 gebe takip edildi.Çalışmamızda 11-14. haftada down sendromu taraması için başvuran gebelerin PAPP-A, serbest beta hCG, NT gibi değerlerine ek olarak maternal serum çözünebilir HLAG1/G5 düzeylerine bakıldı. Aynı hastaların 16-18. haftalardaki AFP düzeylerine ve 20-24. haftalardaki uterin arter doppler verileri kaydedildi. Belirtilen parametreler ile gebelik komplikasyonları arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmamızda ek olarak belirtilen belirteçlerin birbirleriyle ilişkileri de araştırıldı. Gebeler gebelik sonuçlarına göre normal gebelik, preeklampsi, oligohidramnios, IUGR, abortus, preterm doğum, EMR grubu olmak üzere 7 gruba ayrıldı.Bulgular: Gruplar arasında ilk ve ikinci çözünebilir HLAG1/G5 düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Ancak preeklampsi gelişmeyen grubun ilk trimester çözünebilir HLAG1/G5 düzeyleri ve PAPP-A, gelişmeyenlere oranlı anlamlı olarak düşük bulundu.Sonuç: Gebelik komplikasyonlarının önceden belirlenmesi durumunda, riskli gruba giren gebeler yakın takibe alınarak komplikasyonlar erken tanı alacak ve gerekli önlemleri alınması söz konusu olabilecektir. Daha geniş serilerle çalışmamızın desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIntroduction and Objective: Preeclampsia, intrauterine growth retardation, oligohydramnios, abortus, preterm birth and preterm rupture of membranes are significant pregnancy complications. İnsufficient trophoblastic invasion is play important role of the pregnancy complications?s pathophysiology that said above. Soluble HLA-G1/G5 is a molecule that associated with trophoblast invasion. The studies about prediction of pregnancy complications is made. When pregnancy complications predict early, essential strategies improved and prevention will be come in to question. Aim of our study was investigate relationship first and second soluble HLA-G1/G5 levels, PAPP-A, free beta hCG, AFP, second trimester uterin artery doppler parameters with pregnancy complications.Materials and Methods: In our prospective study 180 pregnant followed up.In our study in addition to the pregnants that applicant for 11-14 week down syndrome screening PAPP-A, free beta hCG, NT values, maternal blood soluble HLA-G1/G5 levels recorded. Pregnants AFP levels during 16-18 week and uterine artery doppler parameters during recorded. In our study the relationship stated parameters with pregnancy complications are investigated. In addition evaluation of predictive values of markers, we compared the markers relation.The pregnants classificated as normal pregnancy, preeclampsia, oligohydramios, IUGR, abortus, preterm birth, PROM 7 different groups.Results: First and second trimester HLA-G1/G5 levels was not significantly different between groups. But in preeclamptic patients first trimester HLA-G1/G5 levels and PAPP-A levels was significantly significantly lower than non-preeclamptic pregnants.Conclusions: If pregnancy complications predicted in early pregnancy, high risk pregnants follow up closely. In this wise pregnancy complications will ve diagnose early, necessary preventative methods will be possible. But large series that suppport of our study is needed.