Çalışma yaşamında esneklik-uygulamalı bir çalışma
Flexibility in professional life?an applied study
  1. Tez No: 306541
  2. Yazar: ÖZLEM KARLIDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ADAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Ücret, Hukuk, İşveren, Çalışma Süreci, Rekabet, İş Hayatı, Flexibility, Wage, Law, Employer, Working Process, Competition, Professional life
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüz koşullarında, küresel ve uluslararası rekabet, çalışma hayatının yeniden şekillenmesini zorunlu hale getirmiştir. Sanayileşmiş dünya ülkelerinin, çalışma hayatı ve çalışanların bu hayata uyumu konusundaki çalışmaları ise; giderek hız kazanmıştır. Dünyada yaşanan küreselleşme, çalışma hayatı dışında sermaye ile hizmet sunumunun serbest hareket etmesine zemin oluşturmuştur. Bu nedenle birçok alanda olduğu gibi çalışma hayatı içinde de esnek sistemler bulunmaktadır. Artan işsizlik ile küreselleşmenin yarattığı istihdam açığı çalışanların sosyal hayatı ve iş hayatı üzerinde de farklılıklar meydana getirmiştir. Bu çalışmada esnek çalışma üzerinde durularak konu bütün boyutları incelenmiş, çalışma hayatında esnek çalışmanın yeri, çalışan ve işveren üzerinde olabilecek etkileri hakkında açıklama yapılmaya çalışılmıştır. Tez çalışması yedi bölümü içermektedir. Birinci bölümde esnekliğin kavramsal boyutu hakkında bilgi verilip ikinci bölümde ise esneklik ile ilgili teorilere yer verilerek ortaya çıkışı konuları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde esnek çalışmanın çeşitleri üzerinde açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde de yabancı ülkelerdeki esnek çalışma şekillerine değinilmiştir. Beşinci bölümde Türk İş Hukukunda yer alan esneklik düzenlemelerine ve esnek çalışmaya yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise Türkiye'de bankacılık üzerine bir araştırma yapılıp araştırmanın sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today?s conditions caused the global and the international competition and the Professional life to be reshaped. The studies performed in the industrialized countries relating to the Professional life and the workers? conformity to it have accelerated and become more comprehensive. The globalization in the world caused the basis fort he free movement of the capital as well as provision of services. Thus, there are flexible systems within the Professional life just like in many other fields. The employment issues created by the increased unemployment due to the globalization caused differences to arise among the workers? social lives and the business lives. In this study, we shall analyze the flexible working conceptual and explain the place of flexible working in Professional life and its possible effects on the worker and the employer. The thesis consists of seven sections. In the first section, the information about the conceptual dimensions of the flexibility was provided and in the second section, the theories regarding flexibility were considered and their common grounds were studies. In the third section, the explanations were provided about the types of flexible working. In the third section, the forms of the flexible working methods in the foreign countries were mentioned. In the fifth section, the flexibility arrangements in Turkish Labor Code and the flexible working was analyzed. In the sixth section, a research was conducted on the banking in Turkey and the results of the research were interpreted.