İş değerlerinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin analizi ve hemşireler üzerinde bir uygulama
Business value analysis of the effect on organizational commitment and nurses on an application
- Tez No: 306549
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Değeri, Örgütsel Bağlılık, Hemşire, Business Value, Organizational Commitment, Nurse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı; hemşirelerin işlerine verdikleri değer düzeyinin örgütlerine olan bağlılık düzeylerine etkisinin belirlenmesidir.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2011 yılı Mayıs ayında İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan Eğitim Araştırma Hastaneleri'nde görev yapan hemşireler olup ; 202 hemşire üzerinde uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS17.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans tanımlayıcı istatistiklerinden, hemşirelerin örgütsel bağlılık ve işlerine verdikleri değer düzeyinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, hemşirelerin örgütsel bağlılık ve iş değer düzeylerinin tanımlayıcı özeliklerine göre farklılaşmasının belirlenmesinde t testi, tek yönlü anova testi ve tukey testlerinden faydalanılmıştır. Hemşirelerin örgütsel bağlılık ve iş değer düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden, örgütsel bağlılık düzeylerinin iş değer düzeylerinden etkilenme düzeyinin belirlenmesinde ise regrasyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; hemşirelerin orta düzeyde örgütlerine bağlı oldukları ancak yüksek düzeyde işlerine değer verdikleri, örgütsel bağlılık ve işlerine verdikleri değer düzeyinin tanımlayıcı özeliklerine göre farklılaştığı, hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile iş değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olduğu sonucuna varılmıştır.Ayrıca, hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeylerini, iş değerlerinden rahatlık ve güvenliğin pozitif olarak etkilediği, yetenek ve büyümeye ilişkin iş değer düzeylerinin ise negatif olarak etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose, a questionnaire was prepared, in May of 2011 on the European side of Istanbul, the nurse administered 202 nurses working in the Training and Research Hospitals.The data obtained from questionnaires were analyzed through a computerized statistical program SPSS17.0.Analysis of the data, descriptive characteristics of the nurses and the frequency of determining descriptive statistics, determining the level of value placed on nurses 'organizational commitment and work an average and standard deviation statistics, to the peculiarities of identifying nurses' organizational commitment and differentiation of levels of business value in determining the t test, one-way ANOVA and Tukey tests benefited. Nurses' organizational commitment, and correlation analysis to determine the relationship between levels of business value, levels of organizational commitment levels of business value in determining the level of interference in the regression analysis were used.Of the research, nurses, mid-level organizations, but they are connected to their high level of value to the businesses, the level of organizational commitment and value placed on the descriptive to the peculiarities of their work is varied, with nurses' organizational commitment levels of business value are found to be statistically significant relationshipsIn addition, the nurses' levels of organizational commitment, work values of comfort and security as a positive influence, talent, and growth was found to affect negatively the levels of business value.