Atopik dermatitli hastalarda GST Gen polimorfizminin bir risk faktörü olarak değerlendirilmesi
Evaluation of GST Gene polymorphlsm as a risk factor in patients with atopic dermatitis
  1. Tez No: 307312
  2. Yazar: B. BELGİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT SAPAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, GSTT1, GSTM1, polimorfizm, Atopic dermatitis, GSTT1, GSTM1, polymorphism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Atopik dermatit kaşıntılı ve egzamatöz cilt lezyonları ile karakterize kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Günümüzde sıklığı giderek artmakta olan bu hastalığın patogenezi oldukça kompleks ve tam aydınlatılamamış olup, hastalığın gelişiminde pek çok genetik ve çevresel faktör arasındaki etkileşim önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, AD patogenezinde oksidatif stres önemli bir rol oynadığından, antioksidan yollarda işlev gören GST genlerindeki GSTT1 ve GSTM1 polimorfizmlerinin AD gelişiminde bir risk faktörü olup olmadığını ve hastalık şiddeti ve seyri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmamıza Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji Polikliniğine başvuran ve/veya takipte olan Hanifin ve Rajka kriterlerine göre atopik dermatit tanısı konulan 114 hasta ile kontrol grubu olarak herhangi bir allerjik hastalığı olmayan 63 hasta alındı. Çalışmada hasta ve kontrol grubundan izole edilen DNA'larda GSTM1 ve GSTT1 polimorfizmlerini belirlemek için multipleks PCR (Polymerase Chain Reaction) yöntemi kullanılarak genotipleme yapıldı. Agaroz jeldeki bantlara göre genotipler belirlendi. İstatiksel analizde p0.05).Çalışmamızda atopik dermatit ile GSTT1 ve GSTM1 null delesyonları arasında anlamlı bir ilişki saptamamakla birlikte diğer gen polimorfizmlerinin de çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Hastalığın fizyopatolojik özelliklerini aydınlatmak için daha geniş olgu sayılı ve diğer gen polimorfizmlerini de içeren daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Atopic dermatitis is an itchy, chronic inflammatory skin disease characterized with eczematous skin lesions. Recently an increasing incidence of this disease has a very complex and not fully clarified pathogenesis and the interaction between many genetic and environmental factors play an important role in the development of the disease. In this study, due to the important role of the oxidative stress in the pathogenesis of AD, our objective was to investigate the effect of GSTT1 and GSTM1 polymorphisms of GST genes, that function in antioxidant pathways, on disease severity and course and whether there is a risk factor in the development of AD.Our study includes 114 patients who were diagnosed with atopic dermatitis at Uludag University Medicine Faculty Department of Pediatrics at Allergy Clinics according to Hanifin ve Rajkac criteria and 63 patients without any allergic disease as a control group. In this study the multiplex PCR(Polymerase Chain Reaction) method was used and genotyped to determine the GSTM1 and GSTT1 polymorphisms at DNA?s which were isolated from the patients and control group. Genotypes were determined according to the tapes at agorose jell. The value of p0.05).Although any significant relation between atopic dermatitis and GSTM1 and GSTT1 null deletions was not determined in our study, the studies should be supported with the other gene polymorphisms. To clarify the physiopathological properties of the disease, further studies with a more extensive phenemonen and including the other gene polymorphisms are needed.