Sürdürülebilir meyve üretimi ve pazarlaması açısından tarım politikalarının irdelenmesi: Çanakkale ili örneği
Evaluation of agricultural policies in terms of sustainable fruit production and marketing: A case study of Çanakkale province
- Tez No: 307499
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaş meyve üretimi, yaş meyve pazarlaması, tarım politikası, üretim ve pazarlama politikaları, Çanakkale, Fresh fruit production, marketing of fresh fruit, agricultural policies, production and marketing policies, Çanakkale
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Türkiye'de ve özellikle Çanakkale ilinde, iklimin ve doğal koşulların uygun olması nedeniyle, meyve üretimi ve pazarlaması oldukça önemli bir yere sahiptir. Meyveciliğin sürdürülebilirliği açısından üretim ve pazarlama politikalarının, bu üretim dalının özelliklerine göre belirlenmesi ve konu ile ilgili politikaların uygulamaya aktarılması büyük önem taşımaktadır.Bu araştırmada basit temel istatistiki hesaplamalar, Khi-Kare Bağımsızlık Testi ve Lojistik Regresyon Analizleri kullanılarak Çanakkale ilinin yaş meyve üretim ve pazarlamasının mevcut durumu ortaya konmuştur. Ayrıca üreticilerin üretim ve pazarlama faaliyetleri sırasında yaşadıkları sorunlar da irdelenmiştir. Araştırma sonunda Çanakkale ilinin yaş meyve üretim ve pazarlama yapısı Türkiye geneli ile karşılaştırılarak, bölgedeki yaş meyve üretim ve pazarlamasının daha iyi bir konuma gelebilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey and especially in Çanakkale, fruit production and marketing are of significance as a consequence of natural and climatic conditions. It is considerably noteworthy that production and marketing policies should be applicable and regulated in association with the characteristics of this production branch for the sustainability of fruit production.In this study, the current situation of fresh fruit production and its marketing have been examined through the use of some simple statistical calculations, Chi Square Test of Independence and Logistic Regression Analysis. Besides, some problems run through during the process of production and marketing have been focused upon. In the end, fresh fruit production and marketing structure of Çanakkale province have been compared to those of Turkey, and some suggestions have been made so that fresh fruit production and marketing in this province could be enhanced.