Genç iskemik inmeli hastalar ile 1. derece akrabalarında: Paraoksonaz enzim aktivitesi ve total pksidatif/antioksidatif kapasitenin ateroskleroz ile ilişkisi.
Determination of paraoxonase enzyme activity and total oxidative antioxidative capacity and its ralationship with atherosclerosis in young patients with ischemic cerebrovascular disease and their 1.st degree relatives.
- Tez No: 307606
- Danışmanlar: UZMAN HAYRİYE KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Genç stroke, Ateroskleroz, Paraoksonaz, TAS, TOS, OSİ, Early onset stroke, Atherosclerosis, Paraoxonase, TAC, TOC, OSI
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada; erken yaşta iskemik serebrovasküler olay geçiren hastalarda ve 1.derece akrabalarında oksidatif stres parametrelerini tarayarak, aterosklerotik hastalıkların ailesel geçiş yolu ve mekanizmasında paraoksonaz(PON) enzim aktivitesinin rolünü ve total oksidatif ve antioksidatif kapasiteyi yansıtan total antioksidan seviye(TAS), total oksidan seviye(TOS) ve oksidatif stres indeksi(OSİ) değerlerini araştırmayı amaçladık.YÖNTEM: Çalışma, 2010-2011 tarihleri arasında T.C.Sağlık Bakanlığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2.Nöroloji Kliniğinde iskemik serebral infarkt tanısı ile yatırılarak tedavi edilen ve aterotrombotik etyolojiye sahip olan erkeklerde 45 yaş, kadınlarda 55 yaş altındaki 35 olgu (19 erkek, 16 kadın) ve kontrol grubu olarak bu hastaların 12 yaşından büyük 1. derece yakınlarından 35 kişi (18 Erkek, 17 kadın) üzerinde yapıldı. Hasta ve kontrol grubunda serumda paraoksonaz, TAS ve TOS ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır.BULGULAR: Yaş ortalaması hasta grubunun 44,54, akraba grubunun 33,23'dü. Hasta grubunun %45,7'si kadın, % 54,3'ü erkek, akraba grubunun ise %48,6'sı kadın, %51,4'ü erkekti. Hasta grubunda PON ortalaması 198,78±39,25, akraba grubunda PON ortalaması 207,39±47,67 olarak saptandı. Hasta grubunda akraba grubuna göre PON ortalamaları daha düşük saptanmakla beraber değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Hasta grubunda TAS ortalaması 0,89±0,14, TOS ortalaması 15,14±2,43, OSİ ortalaması 17,55±4,22 olarak bulundu, akraba grubunda ise TAS ortalaması 1,01±0,22, TOS ortalaması 24,54±11,04, OSİ ortalaması 25,87±10,55 olarak bulundu. Hasta grubunda her üç değer de akraba grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. TAS değeri ile yaş, total kolesterol ve LDL arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı.SONUÇ: Litaratür bilgileri ışığında, bulgularımız bize, hasta grubunda PON enzim aktivitesinin kısmen, TAS'ın anlamlı düşük olması nedeniyle bu kişilerde erken aterosklerozu işaret ederken, akraba grubunun TOS ve OSİ değerlerinin yüksek olması ise bunların da ateroskleroza aday kişiler olduklarını düşündürtmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we were intended to search the role of paraoxonase (PON) enzyme activity in the mechanism and way of familial inheritence of the atherosclerotic cerebrovasculer diseases, and also search the total antioxidant capacity (TAC), the total oxidant capacity (TOC) and the oxidative stress index (OSI) representing total oxidative and antioxidative capacity, with scanning oxidative stress parameters in patients with early onset atherosclerotic event and their relatives.Method: This study was carried out on inpatients treated with the diagnosis of cerebral infarct caused by atherosclerosis in II. Neurology Clinic of Bakırkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Training and Research Hospital for Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. It was included total 35 patients, of whom 29 male and 16 female. Men were below the age of 45 years, and female were below the age of 55 years. At the control group, 35 subjects from the first degree relatives of the patients who were older than 12 years were present. In this group 18 male and 17 female subjects were included. Paraoxanase, TAC and TOC were measured in the both groups. In the statistical analysis, NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) package program was used.Results: The mean age of patients group was 44.54 and the relative group?s mean age was 33.23. 45.7% of patients was female and 54.3% was male, 48.6% of relative group was female and 51.4% was male. Mean PON values was found as 198,78±39,25 in the patient group, and 207,39±47,67 in the control group. Mean PON values were lower than that of control group, but this was not statistically significant. Mean TAC were 0,89±0,14, mean TOC were 15,14±2,43, and the OSI were 17,55±4,22 ın the patient group. In the relatives of patients group, mean TAL, mean TOC and OSI were found as 1,01±0,22; 24,54±11,04; and 25,87±10,55, respectively. All of the three values of the patients were significantly lower than the controls. In addition, between TAC value and age, between TAC value and total cholesterol level and between TAC value and LDL level statistically significant negative relations were found.Discussion: In the view of literature, our findings show that insignificantly decreased PON enzyme activity and significantly decreased TAC refer to early onset atherosclerosis in patient group, and also high levels of TOC and OSI in relative group is risk for atherosclerosis development.