Dudak kanserlerinin epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin retrospektif olarak araştırılması
Retrospective investigation of epidemiology and clinical characteristics of lip cancers
- Tez No: 308173
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÇANKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dudak kanserleri, epidemiyoloji, klinik, skuamöz hücreli karsinom, bazal hücreli karsinom, Lip cancer, epidemiology, clinical, squamous cell carcinoma, basal cellcarcinoma
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dudak kanserleri baş boyun bölgesinde sık görülen kanserlerdendir. Baş boyunbölgesinde görülen diğer kanserlere göre dudak kanserlerinin tedavi imkanı daha yüksektir.Dudak kanserlerinin etiyolojisinde birçok risk faktörü ileri sürülmüştür. Bunlar güneşşınları, açık tenli olma, sigara, pipo, alkol, kötü ağız ve diş hijyeni, bağışıklığınbaskılanması ve virüslerdir. Zararlı güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak en yaygınkabul gören etiyolojik risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı, 1994-2010 yılları arasındahastanemizde dudak kanseri tanısı konmuş vakaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerinibelirlemek ve bu bulguları literatür verileriyle karşılaştırmaktır. Hastanemizin otomasyon sistemi ve hasta dosyaları taranarak dudak kanserlivakalar toplandı. Hastalar yaş, cinsiyet, başvuru yılı, lezyon ortaya çıktıktan sonramerkezimize başvurana kadar geçen süre, meslek, sigara kullanım öyküsü, lezyonunlokalizasyonu, histopatolojik tip, diferansiasyon, lezyonun çapı, evre, cerrahi sınırda tümördokusu, klinik ve radyolojik servikal lenf nodu tutulumu, boyun disseksiyonu vehistopatolojik lenf nodu tutulumu açısından incelendi. Toplanan verilerin istatistikanalizleri yapıldı. Elde edilen bulgular ilgili literatür eşliğinde tartışıldı.Toplam 92 hastanın (74 erkek, 18 kadın) verileri değerlendirildi. Hastalar, lezyonortaya çıktıktan ortalama 14.64 ay sonra hastanemize başvurmuştu. Hastaların %57.6'sıçiftçiydi. Sigara içme oranı %67.4 idi. Lezyonların yaklaşık olarak %77'si alt dudakta,%20'si üst dudakta idi. Lezyonların %88'i skuamöz hücreli karsinom, %10,9'u bazalhücreli karsinom idi. Klinik evrelemeye göre, vakaların %63'ü evre I, %28.3'ü evre II,%6.5'i evre III ve %2.2'si evre IV lezyona sahipti. Hastaların %80.2'sinde cerrahi sınırdatümör dokusuna rastlanmamıştı. Sonuç olarak; bulgularımız literatür verileriyle genellikle uyumlu idi.Bulgularımıza göre hastalarımızın daha çok erkek ve çiftçi olması, çiftçilerin dudakkanserine daha genç yaşta yakalanmış olması, kadınların hem doktora daha geç başvurmasıve hem de başvuru anında daha büyük lezyon çapına sahip olması dikkat çekiciydi.
Özet (Çeviri)
Carcinoma of the lip is a relatively common malignancy of the head and neckregion. Treatment possibilities for lip cancers is much more than other head and neckcancers.Many risk factors have been suggested in the etiology of lip cancer including sunexposure, fair-skin, smoking, tobacco pipe use, alcohol consuption, poor oral and dentalhygiene, immune suppression, and viruses. Prolonged sun exposure is the most widelyaccepted and leading etiologic risk factor. The aim of this study is to determine theepidemiological and clinical characteristics of cases diagnosed with lip cancer in ourhospital between 1994-2010 an to compare our findings with literature data.We identified cases diagnosed lip cancer by screening the charts of patients andwith the help of automation system of our hospital. We reviewed medical records ofpatients for following characteristics: Age, gender, year of application, duration of thelesion, occupation, smoking history, localisation of lesion, histologic type, differentiationgrade, diameter of lesion, stage of lesion, surgical margin positivity, clinical or radiologicalcervical lymph node involvement, performance of neck dissection and histopathologicallymph node involvement. The collected data were subjected to statistical analysis. Resultswere compared and discussed with the relevant literature.Data of 92 patients (74 male, 18 female) were evaluated. Lesions had an averageduration of 14.64 months at the time of admittance. Of patients, 57.6% were farmers.Smoking rate was 67.4%. Approximately 77% of the lesions were located on the lower lipand 20% were located on the upper lip. While majority of lesions with 88% weresquamous cell carcinoma, 10.9% were basal cell carcinoma. Clinical staging of lesionsshowed that 63% of cases had stage I, 28.3% had stage II, 6.5% had stage III and 2.2%had stage IV disease. In 80.2% of patients the surgical margin was negative for tumortissue. In conclusion, our results generally were consistent with the literature data. Ourfindings were remarkable in that majortiy of patients were male and were farmers, lipcancer occured at a younger age in farmers, women delayed in seeking for medical helpand had a larger diameter of the lesions at time of admission.