Elektif cerrahi operasyonu planlanan erişkin hastalarda anksiyetenin değerlendirilmesinde sosyo demografik faktörlerin anksiyete üzerine etkisi
Socio demographic factors on patient anxiety in evaluation of patients going elective surgery
  1. Tez No: 308211
  2. Yazar: ABDULLAH CANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CAN ŞENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, Anksiyete, Pre-operatif kaygı, Anket, APAIS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Anesteziyoloji çalışmalarında anestezinin kalitesini belirlemek için anket çalışmaları eskiden beri yapılmaktadır ancak bu çalışmalar yeterli sayıda ve detayda değildir.Bu nedenlerle bu çalışmayla elektif cerrahi planlanan hastalarda anksiyeteye etki eden faktörleri tespit etmek, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni hal, çocuk sayısı, gelir durumu gibi sosyo demografik faktörlerin anksiyete düzeyine etkisini ölçmeyi amaçladık.Bilinen psikiyatrik rahatsızlığı olan ve değerlendirmede kısıtlılığa neden olacak bir tıbbi problemi olan hastalar çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Hastalar Haziran 2010 ile Ocak 2011 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon polikliniğine müracat eden ASA (American Society of Anesthesiologist) I-II-III grubuna dâhil, 18?65 yaşları arasındaki yaklaşık 1005 hastadan oluşmaktadır.Anestezi polikliniğine müracat eden hastalardan preoperatif dönemde anket formlarını doldurmaları istenmiştir. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, çocuk sayısı, gelir düzeyi gibi demografik bilgilerle planlanan operasyon türü, daha önceden anestezi ile karşılaştı mı? Bölgesel anesteziyi biliyor mu? sorularının sorulması planlandı. İkinci bölümde anestezi ve cerrahiye bağlı anksiyeteyi ve bilgi edinme isteğini ölçmek için Amsterdam Preoprative Anxiety and Informatıon Scale (APAIS) testi kullanılarak hastaların anksiyete düzeyinin ölçülmesi planlandı.Çalışmanın sonuncunda; cerrahi operasyon ve anestezi uygulamalarının hastalar için önemli bir stres faktörü olduğu, preoperatif dönemde hastaların kaygılarının yüksek olduğu, preoperatif anksiyete düzeyinin kadınlarda ve eğitim düzeyi yüksek olanlarda daha fazla olduğu, bölgesel anestezi uygulamasına dair en çok endişe edilen durumun uyanık olmak, ikinci olarak ta ameliyat yerinin yeterince uyuşmayacağı düşüncesi olduğu görüldü.Bilgi edinme isteği; genç yaş grubunda, eğitim düzeyi yüksek olanlarda, bölgesel anesteziyi bilenlerde, bölgesel anestezi uygulaması nedeniyle felç olma riski endişesi taşıyanlarda daha çok olarak görüldü.
Özet (Çeviri)
With this study we planned to figure out different socio-demographic factors on preoperative anxiety such as; sex, age, educational and mariatal status, number of children and income.Patients with pyschiatric and communication disorders were not included the study. ASA I-II-III 1005 patients betwen 18-65 years age admitted to anesthesiology policlinic between june 2010 and January 2011 involved this study.They have been requested to fill the questionary form which has two parts. First part was including socio-demographic questions and the second part for the anxiety level by Amsterdam Preoperative Anxiety and Information scale (APAIS).As a result of this study both surgery and anesthesia is an important stres factor for he patients. Preoperative anxiety is higher in women and higher educational status. Awareness in regional anesthesia is the biggest anxiety for the patients. Also in regional blocks patients feel the thought of ?in adequate anesthesia feeling?.As a conclusion; this study reveals that; information demand increases with being young, with higher education level and having regioanal anesthesia experience.