İngilizce hazırlık sınıflarında işbirliğine dayalı öğrenmenin öğrencilerin dört dil becerisine etkisi
The effect of cooperative learning on the four skills of English language department students
- Tez No: 308438
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SENEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dört dil becerisi, işbirliğine dayalı öğrenme, ÖTBB tekniği, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni B1 yeterlik düzeyi, Four language skills, Cooperative Learning, Student Teams-Achievement Division (STAD), B1 proficiency level within Common European Framework for Languages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu deneysel çalışmada, İngilizce hazırlık sınıflarında işbirliğine dayalı öğrenme tekniği ÖTBB'nin öğrencilerin dört dil becerisine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma 2010-2011 öğretim yılı güz döneminde Ankara ilinde özel bir üniversitenin Hazırlık Okulu'nda yürütülmüştür. Çalışma biri deney (23), diğeri kontrol grubu (23) olmak üzere toplam 46 öğrenciden oluşan iki grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışma 18 hafta sürmüştür. Deney grubunda işbirliğine dayalı öğrenme tekniği ÖTBB işe koşulurken, kontrol grubunda derslere müdahele edilmemiş ve dersler olağan koşullarda gerçekleşen öğretimle işlenmiştir.Araştırmada belirlenen alt problemlere ilişkin verileri elde etmek amacıyla nicel ve nitel veri toplama araçları birlikte kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına ?Düzey Belirleme Testi? öntest ve sontest olarak verilmiştir. Denel işlem öncesi ve sonrasında ÖTBB tekniğinin öğrencilerin dört dil becerisine etkisini tespit etmek amacıyla geliştirilen özdeğerlendirme formları deney ve kontrol grubunda uygulanmıştır. Denel işlem boyunca öğrencilerin öğrenmelerini izleyebilmek için her iki grupta izleme testleri verilmiştir. Öğretme-öğrenme sürecindeki uygulamalara ilişkin deney grubu öğrencilerinin ve kontrol grubu öğretim elemanının görüşlerine başvurulmuştur. Ayrıca, deney grubu ve kontrol grubunda süreç gözlenmiştir.Araştırmanın belirlenmiş alt problemlerine yanıt bulabilmek için elde edilen nicel veriler SPSS paket programındaki uygun analiz teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Gözlem ve görüşme yoluyla elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise, içerik analizi tekniği kullanılmıştır.Düzey belirleme testi, izleme tesleri, özdeğerlendirme formlarından elde edilen puanlar açısından deney ve kontrol grubu arasındaki fark anlamlıdır. Bu farkın deney grubu lehine olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinden elde edilen bulgulara göre işbirliğine dayalı öğrenme tekniği ÖTBB, öğrencilerin dört dil becerisi üzerinde etkili olmuştur. Gözlem ve görüşmelerden elde edilen bulgular da bu sonucu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the effect of the STAD, one of the cooperative learning techniques, on the four skills of English Language Department students.The study, which lasted 18 weeks, was conducted at the English Language Department of a private university in Ankara in 2010-2011 academic year. 46 students were divided into two groups-experimental and control group. The experimental group was given instruction employing the STAD, one of the cooperative learning techniques. On the other hand, the control group continued their English lessons with the teacher-oriented instruction.In this study, both quantitative and qualitative data collection instruments were employed in order to gather data for determined sub-problems. For quantitative data collection, the summative test was given in both experimental and control groups as pre-test and post-test. Both groups were given self-assessment forms to assess their imrovements in terms of four skills. During the experimental work, the formative tests were given to the groups in order to observe the development in their learning. Data regarding the teaching-learning process were collected by means of the opinions of the experimental group students and the instructor of the control group. In addition, both groups were observed during the experimental work.In order to find answers to the determined sub-problems, the quantitative data were analyzed through SPSS software program. However, the descriptive content analysis was used to analyze the data gathered by means of observation and interviews.As a result of the quantitative data analysis, regarding the scores received from the summative test, formative tests, self-assessment forms, there was a statistically significant difference between the experimental and control group in favour of the experimental goup. The findings of the quantitative data reveal that the STAD, one of the cooperative learning techniques, has a positive effect on the four skills of the students at English Language Department. The findings from the observations and interviews support this result.