Militarizm ve pretoryanizm ekseninde modern Türkiye'de ordu iktidarı ve neo-liberalizmin ordu iktidarına etkisi
Military power and impacts created by neo-liberalism on military power in modern Turkey on the axis of militarism and pretorianism
- Tez No: 308521
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN GÖRGÜN BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ordu, Siyaset, Militarizm, Pretoryanizm, Neo-liberalizm, Adalet ve Kalkınma Partisi, Hegemonya, Military, Politics, Militarism, Pretorianism, Neo-liberalism, Justice and Development Party, Hegemony
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Türk siyasal hayatında ordu asli bir faktördür. Ordu Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren hem darbeler yoluyla doğrudan hem de farklı tekniklerle dolaylı olarak rejimi etkiler. Bu araştırma Türk Silahlı Kuvvetlerinin rejime darbe dışı yollarla müdahil olma sürecini inceler. Pretoryanizmi ordunun bizzat başvurduğu bir iktidar tekniği olarak kabul eder. Pretoryanizm 27 Mayıs 1960 darbesinden 2000'li yıllara kadar ordunun eylemlerini en kolay açıklayan kavramdır. Bu bağlamda AKP döneminde yaşanan ordunun sivil denetime girme süreci neo-liberal hegemonya çerçevesinde değerlendirilir. Pretoryanizmin tasfiye süreci bir AKP siyaseti olarak değil; uluslararası neo-liberal ideolojinin bir ürünü olarak görülür.
Özet (Çeviri)
The military is an essential factor in Turkish political life. The army has been influencing the regime indirectly through coups and directly through different techniques since the establishment of Republic. This study examines the process of Turkish Armed Forces? involvement in regime through certain methods other than coups. It acknowledges Pretorianism as a power technique resorted by the military itself. The Pretorianism is a concept which clarifies the acts conducted by army since the coup of May 27, 1960 until 2000s in the clearest way. In this context, process of putting the military under civilian control during the period of ruling AKP is evaluated as part of neo-liberal hegemony. The process of eliminating Pretorianism is regarded not as a policy followed by AKP, but as a result of international neo-liberal ideology.