The teaching of question intonation to ELT freshman stuidents through computers
Soru tonlamalarının İngiliz dili eğitimi birinci sınıf öğrencilerine bilgisayar yoluyla öğretilmesi
- Tez No: 308579
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngilizcenin Soru Cümlelerinin Tonlama Şekilleri, Tonlama Şekillerinin Algılanışı ve Üretimi, Yükselen Tonlama, Alçalan Tonlama, Question Intonation Forms of English, Perception and Production of Intonation Forms, Rising Intonation Contour, Falling Intonation Contour
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, İngilizcenin soru cümleleri tonlamalarının algılama ve üretme açısından bilgisayar desteğiyle öğretilip öğretilemeyeceğini görmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, 2009-2010 akademik yılının ikinci döneminde Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde yürütülmüştür. Çalışmadaki sorulara cevap bulmak amacıyla araştırmacı 30 adet İngiliz Dili Eğitimi Bölümü birinci sınıf öğrencisine İngilizcenin soru cümlelerindeki üretim hatalarını ölçmek amacıyla bir ön test uygulamış ve hemen ardından her hafta 45 dakika süren beş haftalık bir öğretim uygulamıştır. Bu öğretim kapsamında öğrencilere Hewings (2007) tarafından hazırlanan ?English Advanced Pronunciation in Use? adlı kitaptan bilgi ve alıştırma sunulmuştur. Soru cümleleri tonlamaları üzerine yapılan beş haftalık öğretimin ardından öğrencilerin soru cümlelerinin üretimindeki gelişimlerini görmek amacıyla bir test daha uygulanmıştır. Bu testin yanı sıra öğrencilerin soru cümlelerinin tonlamalarını algılayışlarını ölçmek için de ayrıca bir algısal test uygulanmıştır. Bu üç testten elde edilen sonuçlar bu tezin araştırdığı soruları cevaplamada kullanılmak üzere karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Çalışmada toplanan veriler istatistik programı SPSS 13 vasıtasıyla analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen betimleyici ve karşılaştırmalı sonuçlara göre İngilizce soru cümlelerinin tonlaması bilgisayar desteğiyle öğretilebilmektedir çünkü bilgisayar destekli alıştırmaların kullanıldığı öğretimin ardından alçalan tonlama gerektiren soruların üretimindeki öğrenci hatası oranı % 73'ten %51'e düşerken; yükselen tonlama gerektiren soruların üretimindeki öğrenci hatası oranı % 47'den % 29'a düşmüştür. Çalışmanın bir başka sonucuna göre öğrenciler soruların tonlamasını algılamada üretmeden daha başarılıdırlar.
Özet (Çeviri)
This study aims to see if question intonation forms of English are teachable or not through computers in terms of both perception and production. The study was conducted in the second term of 2009-2010 academic year at Hacettepe University, English Language Teaching Department. To reach at the answers of research questions of this study, the researcher gave a pre-test to thirty freshman ELT learners in the study to measure the rate of errors in the production of question intonation forms of English and immediately after the pre-test; a five-week treatment, which lasted 45 minutes each week, was applied by the researcher. Within the scope of the treatment process, learners were presented guiding principles and audio-exercises from the book `English Advanced Pronunciation in Use? written by Martin Hewings in 2007. After a five-week treatment on question intonation forms, the researcher applied a post-test to measure the improvement of learners in terms of production of question intonation forms of English and an additional test to measure their perception of intonation. The results obtained from all these three tests were analyzed comparatively to answer the research questions of this thesis.The collected data in this study was analyzed by using SPSS 13 statistical package. According to the descriptive and comparative results obtained from the research, question intonation forms of English can be taught through computers since the rate of learners who misarticulated the questions requiring falling intonation diminished from 73 % to 51 % and the rate of learners who misarticulated the questions that need to be articulated with rising intonation diminished from 47 % to 29 % as a result of the treatment applied by using computers. Another result of the study shows that learners were better at perceiving the intonation forms than producing them