Ailenin sosyokültürel ve sosyoekonomik durumunun öğrencinin okul başarısına etkisi: İnönü EML örneği
Sociocultural and socioeconomic status of the family influence on the success of the student's school
- Tez No: 308704
- Danışmanlar: DR. KUBİLAY ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Düzeyi, Kültür, Ergenlik, Gelir Düzeyi, Okul Başarısı, Kişilik, Education, Education Level, Culture, Adolescence, Income Level, School Success, Personality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu Tez Çalışmasında; Ailenin sosyokültürel ve sosyoekonomik durumunun öğrencinin okul başarısına etkisi ele alınmaktadır. Özellikle ergenlik çağındaki öğrencilerin okul başarısını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada öğrenci ailesinin sosyoekonomik ve sosyokültürel durumuyla öğrencinin okul ve hayattaki başarısı üzerinde ne tür bir etkisi olduğu araştırılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; eğitim kavramı, Türkiye'de yetişkinlerin eğitim durumu, yaş ve cinsiyete göre dağılımı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; Ergenlik dönemi gelişim özellikleri, aile ve eğitim başarısını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise; Yapılan anket uygulaması, analizler ve sonuç kısmı üzerinde durulmuştur. Araştırmamız İstanbul İli Bayrampaşa İlçesi, Bayrampaşa İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan 500 öğrenci ve bunların anne babalarına uygulanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, ailenin sosyokültürel ve sosyoekonomik durumunun iyi olmasının öğrencinin okul başarısını olumlu yönde etkilediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this Thesis, sociocultural and socioeconomic status of the family influence on the success of the student's school is discussed. Students' school success, especially in puberty are many factors that affect. In this study, students with family's socioeconomic and sociocultural conditions on the student's success in school and life is what kind of effect has been investigated. This study consists of three parts. The first section, the concept of education, educational status of adults in Turkey, according to age and gender distribution was emphasized. In the second section; adolescence period of development features, family and educational factors affecting the success has been emphasized. In the third section; Configuration survey application, analysis, and focused on the results. Our research Bayrampaşa District of Istanbul Province, Bayrampaşa Inönü Technical and Industrial Vocational High School students and their parents to the application that is 500. These findings as a result, sociocultural and socioeconomic status of the family of the student's school achievement was found to positively affect.