Yerel yönetimlerde belediye muhasebesi ve etkinliği: Konya Karatay Belediyesi örneği
Municipal accounting in local governments and its activity: An example of the Municipality of Konya Karatay
  1. Tez No: 308852
  2. Yazar: ESMA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ KARASİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet Muhasebesi, Belediye Muhasebesi, Tahakkuk Esaslı Devlet Muhasebesi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Etkinlik, Government accounting, Municipal Accounting, Accrual Based Government Accounting, Public Financial Management and Control Law No. 5018, Activity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Devlet muhasebesi, hükümetlerin mali politikaları öncülüğünde yapılan her türlü mali işlemi kayıt altına almanın ve hesap verilebilirliğin en önemli aracıdır. Kamu mali yönetiminde önemli bir role sahip olan muhasebe ile kamunun kaynaklarının etkin ve verimli kullanılıp kullanılmadığının tespitiyle hem şeffaflık sağlanacak hem de sağlam bir denetim mekanizması oluşturulacaktır. Devlet muhasebesinin bu öneminden dolayı, tüm dünyada ekonomik ve siyasal alanda ardı ardına yapılan reformlar kamu mali yönetimini de etkisi altına almıştır. Bu amaçla ekonomik ve siyasal alanda söz sahibi olan kuruluşlar bir araya gelerek kamu mali yönetiminin en önemli unsuru olan devlet muhasebesi için ortak bir dil oluşturma arayışına girmişler ve belirli standartları oluşturmaya, tekdüzeliği sağlamaya gayret göstermişlerdir.Ülkemizde de Avrupa Birliği' ne giriş süreci içinde uluslararası muhasebe standartlarına uyum amacıyla kamu mali yönetiminde reform yapma ihtiyacı giderek kendini daha fazla hissettirmiş ve 1995 yılında başlatılan projeler neticesinde 2006 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu tümüyle uygulanmaya başlanmıştır. 5018 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte uzun yıllar ülkemizde uygulanmakta olan nakit esaslı devlet muhasebesi ile birlikte tahakkuk esaslı devlet muhasebesi de uygulanmaya başlanmıştır. Belirli bir bölge halkının yerel ve ortak ihtiyaçlarının Karşılanması amacını taşıyan, karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan Belediyeler de 5018 sayılı Kanunun kapsamı olan `genel yönetim' içinde yer alan tüzel kişiliklerdir. Belediyelerdeki muhasebe sisteminin incelenmesi ve sistemin ilgililerin bilgi ihtiyacını karşılama görevini etkin bir şekilde yerine getirip getirmediğini ölçmek için Konya Karatay Belediyesi'ne ait muhasebe kayıtlarından örnekler verilerek gerekli mali raporların çıkarılması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Government accounting, the most important tool of getting all kinds of financial transaction records made under the leadership of fiscal policies of governments and accountability. Through the accounting which has an important role in public financial management upon detection of public resources are used effectively and efficiently or not transparency will be provided as well as a robust monitoring mechanism will be established. Because of the importance of Government accounting, public financial management has been under the influence of worldwide successive economic and political reforms. For this purpose the organizations have a voice in economic and political fields come together tried to provide a common language and establish certain standards, demonstrated effort to ensure uniformity for Government accounting that is the most important element of public financial management. In our country, in the process of EU accession, the need to reform public financial management has shown itself more in order to comply with international accounting standards and as a result of projects initiated in 1995, the Public Financial Management and Control Law No. 5018 in 2006, started to be implemented fully. Upon entry into force of Law No. 5018 accrual-based government accounting started to be implemented with cash-based accounting is being implemented in our state for many years. Municipalities that decision-making body formed through election by the voters and the aim of meeting local and common needs of the people of a certain region are also the scope of Law No. 5018 of the 'general management' within the legal personality. The subject of this study was to examine the accounting system in municipalities and removal of the required financial reports by giving examples of the accounting records of the Municipality of Konya Karatay to measure that system provide the information needs of those concerned has fulfilled its task efficiently or not.