Transkateter yolla kapatılan patent duktus arteriyozuslu hastaların sonuçlarının değerlendirlmesilendirilmesi
Evaluation of the patients with patent ductus arteriosus closed by transcatheter method
  1. Tez No: 308912
  2. Yazar: AHMET İRDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KERCANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cihaz seçimi, Patent duktus arteriyozus, Transkateter kapatma, Device selection, Patent ductus arteriosus, Transcatheter closure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Teknolojinin hızlı gelişiminin getirdiği cihaz çeşitliliği ve uygulama kolaylığı, birçok PDA tipinin transkateter yolla kapatılabilir hale gelmesini sağlamıştır. Geriye dönük yaptığımız bu çalışmada, merkezimizde PDA kapatmada kullanılan cihazların sonuçlarını, etkinliklerini, komplikasyonlarını ve birbirine olan üstünlüklerini karşılaştırdık.Transkateter yolla PDA'sı kapatılan toplam 392 hastanın yaşları 1 ay ile 49 yıl arasında değişmekte olup yaş ortalaması 4.9 + 5.2 yıl, ortancası üç yıl idi. Çalışmaya alınan hastaların kız/erkek oranı 1.8 olarak bulundu. Yaş ortalamaları karşılaştırıldığında ADO II cihazı daha çok küçük yaş grubunda kullanılırken, Flipper koil (Cook) ise en büyük yaş grubundaki hastalarda kullanıldı (p=0.001). ADO II cihazı kullanılan hastaların vücut ağırlıkları ortalamasının, Flipper coil (Cook) kullanılan hastaların vücut ağırlıkları ortalamasına göre anlamlı oranda düşük olduğu saptandı (p=0.001). Pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda anlamlı olarak daha çok ADO I cihazı kullanıldı (p=0.001). Tip A duktusu olan hastalarda sıklıkla (%33.6) ADO II cihazı kullanıldığı tespit edildi. Duktus çapının (D1) en geniş olduğu hastalarda, ADO I cihazı daha fazla kullanılırken, D1'i en dar olan hastalarda Gianturco koilin anlamlı olarak daha fazla kullanıldığı görüldü (p=0.001).İşlemden altı ay sonra hastaların %2.6'sında rezidüel şant olduğu saptandı. Rezidüel şant en sık NOK cihazı kullanılan hastalarda görülmüş olup, işlemden hemen sonra %46.7, 24 saat sonra %31.2 ve altı ay sonra %9 oranında bulundu. İşlem sonrası EKO'da hastaların %3.2'sinde inen aortada, %2.1'inde ise sol pulmoner arter dalında akım hızlanması ve/veya darlık gradiyenti olduğu görüldü.Sonuç olarak; transkateter yolla PDA kapatmada hasta ve cihaz seçimi önemli olup, hastanın yaş ve vücut ağırlığı, duktusun boyutları ve kullanılacak cihazın büyüklüğü arasındaki dengenin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid advances in technology result in the development of variety of devices with the ease of their use and make possible the transcatheter closure of different PDA types. In this retrospective study we compared the results, effectiveness and complications of the devices used in PDA closure in our center and their superiority to each other.The ages of total 392 patients whose PDAs? were closed via transcatheter method ranged from 1 month to 49 years, and mean age was 4.9 + 5.2 years and median age was three years. Of the patients, female / male ratio was found as 1.8. Concerning the mean age of the patients, ADO II device was mostly used in little age group more, while, Flipper coil (Cook) was used in the oldest age group (p = 0.001). It was confirmed that the average body weight of patients for whom ADO II device was used significantly lower than the average body weight of the patients for whom Flipper coil (Cook) was used (p=0.001).For the patients with pulmonary hypertension, ADO I device was significantly used more (p = 0.001). ADO II device was more frequently used in patients with Type A duct (33.6%). ADO I device was used more often in patients with the widest Duct diameter (D1), Gianturco coil was used more significantly in patients with the narrowest diameter of D1 (p=0.001).Six months after the procedure, residual shunt was found in 2.6% of the patients. Residual shunt most frequently observed in patients who were used NOC device was found 46.7% after the procedure, 31.2% 24 hours later and 9% six months later. Echocardiography after the procedure showed increased velocity and/or stenosis in descending aorta (3.2%) and in left pulmonary artery (2.1%) of the patients.As a result, the patient and device selection are important for transcatheter closure. Besides the balance between the patient age, patient weight, duct dimensions and the size of the selected device must be evaluated carefully.