Sivas ili Yıldızeli ilçesi ağzı: İnceleme-metinler-sözlük
The foundation of Yıldızeli province
  1. Tez No: 308942
  2. Yazar: ELİF İÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜNŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldızeli ağzı, Türkiye Türkçesi ağızları, ses bilgisi, ekil bilgisi, derleme metinler, sözlük, Yıldızeli dialect, Turkey Türkish dialects, fonology, morphology, patched text, dictionary
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma Sivas iline bağlı Yıldızeli ilçesi ağzını temel almaktadır. Tez, ?Giriş?, ?İnceleme?, ?Metinler?, ?Sonuç?, ?Bibliyografya? ve ?Sözlük? bölümlerinden olu?maktadır. ?Giriş? bölümünde Yıldızeli'nin fiziki coğrafyası, tarihi ve etnik yapısı hakkında bilgi verilmiştir. ?İnceleme? bölümünde Yıldızeli ağzının fonetik ve morfolojik yapısı, örneklerle desteklenerek incelenmi?tir. ?Metinler? bölümünde ilçeden derlenen 40 metnin transkripsiyon alfabesiyle yazılmış şekli verilmiştir. ?Sonuç? bölümünde, ilçe ağzının dikkat çeken fonetik ve morfolojik özellikleri maddeler hâlinde sıralanmıştır. ?Bibliyografya? bölümünde yararlanılan kaynakların künyeleri verilmiştir. ?Sözlük? bölümünde ise ilçe ağzında kullanılan yöreye has kelimeler ile bazı ses olayları neticesinde deği?ikliğe uğramış olan kelimelere ve anlamlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This excercise is about the foundation of Yıldızeli province that is connected to Sivas. The expedition contains ?Admittance??, ?Observation?? ?Text?? ?Result??, ?Bibliography?? and ?Dictionary??. The Admittance section contains the physical geography of Yıldızeli, history and ethnic structure. The Observation section contains the phonetic and morphological structure of Yıldızeli. This was done by observing the examples. In the Text section the transcription alphabet was given from 40 copies. The Result section the characteristic s of phonetic and morphologic where copied in order In the bibliography section tags were given from benefited resources. The Dictionary section made way for words and sone sounds of that region that were changed over a period of time.