Şâir Mecmuası'nın millî edebiyat açısından incelenmesi
The poet magazine?s analysis for the purpose of national literature
  1. Tez No: 308943
  2. Yazar: SERCEM DÜŞMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Millî edebiyat, Şâir mecmuası, Edebî dergi, Yusuf Ziya Ortaç, National Literature, The Poet Magazine, Literary Magazine, Yusuf Ziya Ortaç
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Dergiler yayımlandıkları devre tanıklık eden, o devrin atmosferini yansıtan edebi, siyasi, kültürel yaşantımıza ışık tutan ve geçmişin izlerini bugüne taşımamızı sağlayan birer kaynaktır.Her biri araştırılmaya ve incelenmeye muhtaçtır.Hazırladığımız bu tez 1918-1919 yılları arasında İstanbul'da Yusuf Ziya Ortaç tarafından haftalık olarak yayımlanan Şâir dergisinden hareketle Türk edebiyatının geçirdiği en önemli değişim süreci olan Millî edebiyat döneminin edebi ve sanatsal cephesini,edebi meselelerini, kültürel tarihini ortaya koyan bir çalışmadır.Türk tarih ve edebiyatı açısından büyük önem arz etmektedir. Şiir, deneme, makale, tenkit, hikaye gibi sanatın bütün nev'ilerine değinen Şâir mecmuası, Yahya Kemal, Faruk Nafiz, Orhan Seyfi, Reşat Nuri, Aka Gündüz, Reşat Nuri, Ömer Seyfettin gibi birçok aydın, şair ve yazardan izler taşımaktadır.Bu tespitlerden hareketle tezimizde, Şâir mecmuasının ilk 10 sayısı günümüz alfabesine aktarılmış, derginin kronolojik ve yazar adına göre dizini yapılmış, dergi bütün nev'ileri ve bu nev'ileri meydana getiren şair ve yazarlar ışığında incelenmiş ve böylelikle Millî edebiyat döneminin edebi, kültürel ve sanatsal cephesine ışık tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This magazine is reflecting the atmosphere that the term it published. And it is a source which shed lights on today with reflecting the literary, political and cultural ambience of that times.The thesis we have prepared is from the years 1918-1919, in İstanbul and is published by Yusuf Ziya Ortaç by weekly. Poet magazine reveals the work of cultural history which Turkish Literature has spent the most significant change process of the National Literature period of literary, artistic fronts and literary issues. It is very important for Turkish History and Turkish literature. The Poet Magazine touches all the magazine types as poetry, essays, articles, criticism and story additionaly it has some traces from Yahya Kemal, Faruk Nafiz, Orhan Seyfi, Reşat Nuri, Aka Gündüz, Ömer Seyfettin and many other intellectuals, poets and writers.Moving from these findings in our thesis The Magazine of Poet?s first ten publications are transfered to contemporary Turkish, the magazine?s chronological and according to writer name indexs is designed.All the products and those products that make up the magazine is examined in the light of the poets and the writers, so that the period of National Literature is shed light on the literary, cultural and artistic side.this work and examined in the light of all the types and the writers who constitute these types and National Literature of the period of literary , cultural and artistic side is to shed light on.