Kitle iletişim araçlarının öğrencilerin sınıf içi davranışlarına etkisi üzerine öğretmen görüşleri
The viewpoints of teachers about effects of mass media on classroom behaviors of the students
  1. Tez No: 308968
  2. Yazar: ELÇİN ÇALIŞKAN ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, sınıf yönetimi, kitle iletişim araçları, istenmeyen davranış, Classroom teacher, classroom management, mass media tools, misbehaviors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
?Kitle iletişim araçlarının ilköğretim 1-5. sınıf öğrencilerinin sınıf içi davranışlarına etkisi üzerine öğretmen görüşleri nelerdir?? sorusunun problem olarak alındığı bu araştırmanın evrenini Çanakkale ili Merkez ve Bayramiç ilçesi İlköğretim Okullarının 1-5. sınıflarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama aracı kullanılmıştır.Öğretmenlerin görüşlerini belirleyen ölçekten elde edilen veriler SPSS 15.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda;?İlköğretim sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre kitle iletişim araçlarının sınıf içi öğrenci davranışlarına etkisinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.?İlköğretim sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre kitle iletişim araçlarının sınıf içi öğrenci davranışlarına etkisinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği anlaşılmıştır.?1-10 yıl arası kıdeme sahip olan sınıf öğretmenlerinin toplam puanları ile 11-20 yıl arası kıdemi olan sınıf öğretmenlerinin toplam puanları arasında 1-10 yıl kıdeme sahip olanların lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bununla birlikte 1-10 yıl arasında kıdemi olan sınıf öğretmenlerinin toplam puanları ile 21 yıl ve üzerinde kıdeme sahip öğretmenlerin toplam puanları arasında da 1-10 yıl kıdeme sahip olanların lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.?İl merkezinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin toplam puanları ile ilçede görev yapan sınıf öğretmenlerinin toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İl merkezinde görev yapan öğretmenlerin puanları ile köyde görev yapan öğretmenlerin toplam puanları arasında da anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır.?Öğrencileri ilde ikamet eden sınıf öğretmenlerinin toplam puanları ile öğrencileri ilçede ikamet eden sınıf öğretmenlerinin toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrencileri ilde ikamet eden sınıf öğretmenlerinin toplam puanları ile öğrencileri köyde ikamet eden sınıf öğretmenlerinin toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study?s universal of this research in which the question of ?What are the viewpoints of the teachers about the effects of mass media on classroom behaviors of the students who are from first grade to fifth grade in primary school?? has been taken as the case is formed by the teachers who work in primary schools which are located in Çanakkale, central and Bayramiç. In order to collect data of the research, researcher has used data collection tool for determining the effects.The points the teachers got from the scale which determined the viewpoints of the teachers has been analyzed by using SSPS. At the end of the research;?The viewpoints of the primary school teachers about the effects of the mass media on the students? classroom behaviours have been stated as midlevel.?There hasn?t been a meaningful difference among the viewpoints of the primary school teachers about the effects of the mass media on the students? classroom behaviours considering the gender.?There has been a meaningful difference between the total points of the classroom teachers who have seniority between 1-10 year and the total points of the classroom teachers who have seniority between 11-20 year. The meaningful difference has been in the favor of the classroom teachers who have seniority between 11-20 year. Furthermore; between the total points of the classroom teachers who have seniority beween 1-10 year and the total points of the classroom teachers who have 21 year and above, there have been seen meaningful differences in the favour of the classroom teachers who have seniority beween 1-10 year.?There has been a meaningful difference between the total points of the classroom teachers who work in the city center and the total points of the classroom teachers who work in the district. There has been meaningful difference between the total points of the teachers who works in the city center and town.?There has been a meaningful difference between the total points of the teachers whose students have resided in the city center and whose students have resided in the district. There has been a meaningful difference between the total points of the teachers whose students have resided in the city center and the total points of the teachers whose students have resided in the town.