Kuantum fiziği bağlamında din-bilim ilişkisi
Religion-science relationship in the context of quantum physics
- Tez No: 308969
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kuantum, Fizik, Din, Bilim, Felsefe, Modernite, Aydınlanma, Pozitivizm, Tanrı, Kozmoloji, Quantum, Physics, Religion, Science, Philosophy, Modernity, Enlightenment, Positivism, God, Cosmology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Skolastik dönemin özgür ve bilimsel düşünce üzerindeki baskısı nedeniyle din ve bilim arasında bir çatışma olduğu iddia edilmiştir. 17. yy'da bilimsel gelişmelerle birlikte bilgi elde etme ve bilginin imkânı konularında genel bir değişim olmuş ve bilim temelli tüm kozmoloji anlayışı da değişmiştir. Bu bilim anlayışı mekanik, maddeci ve determinist bir evren sunmuştur. Bunlar 19. yy'da daha da ileri giderek dini önermelerin anlamsız olduklarını ve hiçbir bilgi değeri taşımadıklarını söylemişler ve bir din?bilim çatışmasını ortaya koymuşlardır. Oysa 20. yy'ın başında fizikte meydana gelen köklü paradigmal değişimler bu determinist ve mutlak evren anlayışını yıkarak yeni bir kozmoloji inşa etme fırsatı sunmuştur. Yeni fizik yani kuantum fiziği maddenin yapısına ilişkin görüşlerimizi tamamen değiştirmiş, mutlak ve öngörülebilir bir evren yerine, belirsiz, bulanık ve olasılıkların hâkim olduğu bir evren sunmuştur. Bize sundukları her ne kadar sağduyuya aykırı gibi gözükse de etkileriyle artık din ile bilimin çatışmadığını, aralarında diyalogsal bir ilişki kurulabileceğini bize göstermiştir. Ayrıca kuantum fiziğinin verilerinden hareketle birçok teolojik konu daha rahat açıklanır olmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the pressure on the free and scientific thought of Scholastic era it has been claimed that there is a conflict between the religion and science. In 17th century, there has been a great deal of change in reaching knowledge and its possibility along with development in science, and accordingly all science-based view of cosmology has changed. This scientific approach presented mechanical, materialist and a determinist universe. In 19th century, it went further and claimed that religious statements are meaningless and bore no information value, and revealed that there is a conflict between religion and science. However, radical paradigmatic changes which occured in physics at the beginning of 20th century offered an opportunity to build a new cosmology by destroying the determinist and absolute understanding of the universe. The new physics, namely quantum physics, changed our view of structure of matter completely and, presented a vague, fuzzy universe in which probabilities are dominant, instead of a view of absolute and predictable universe. Although things offered to us may seem contrary to common sense at the beginning, new approach in physics showed us that there is not a conflict between religion and science, and there is a dialogical relationship in between. In addition, it seems that a lot of theological issues have been described more comfortably facilitating the data of quantum physics.