Hadislerde anlatılan helak olmuş toplumlar
Destructed societies that narrated in the hadith
- Tez No: 308980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİRZA TOKPUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Helâk, Kavim, Mânevî Buhran, Öncekiler, Toplumsal Çöküş, Hadith, Destruction, Social Collapse, Spiritual Corruption
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
“Hadislerde Anlatılan Helâk Olmuş Toplumlar”başlığını taşıyan bu çalışma, geçmiş toplumlarla ilgili hadislerde verilen“helâk”merkezli bilgileri tespit etmiş ve ele almıştır. Tezimiz bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde helâkin anlamı ve gerek Kur'ân-ı Kerim'de gerekse Hadis-i Şeriflerde kullanımı ile ilgili genel bir çerçeve çizilmiştir.Birinci bölümde, Kur'ân-ı Kerim ve Hadislerde geçen“sizden öncekiler”ifâdeleri ele alınmış, ayrıca helâk oldukları bildirilen geçmiş kavimler ve helâk süreçleri hakkında bilgiler verilmiştir. Hadislerde geçmiş toplumlarla ilgili verilen bilgilerin çoğunlukla helâk sebepleri ile ilgili oluşu, tezimizin ikinci ve üçüncü bölümünü bu konuya ayırmamıza sebep olmuştur. İkinci bölümde belli başlı lafızlarla önceki toplumların helâk sebebi olarak zikredilen hadisler ortaya konulmuştur.Üçüncü bölümde ise hadislerde ifâde edilen bu sebepler, psikolojik ve sosyolojik tasnife tabi tutularak günümüze yansımaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled as“destructed societies that narrated in the hadith”, has determined and discussed“destruction-centric? information about earlier communities given in hadiths. Our thesis consists of an introduction and three sections.In the introduction, a general framework related to the meaning of the destruction and its usage both in the Holy Qoran and in Hadith-i Sharifs, has been plotted.In the first section, we deal with frequently stressed notion of ”people before you". Furthermore, we provide satisfying information about the destroyed earlier societies and their destruction process.Since, most of the information given in hadiths is mostly about why those earlier societies were destroyed, we devoted second and the third sections of our study to the reasons of their destruction. Thus, in the second section, we determined and classified certain hadith containing particular narrative style that account why earlier communities were destroyed.In the third and final section of our study, classifying them into psychological and sociological types, we discussed the meaning and implications of these reasons in terms of present day societies.