Fidanlık koşullarında kiraz fidanlarının dallandırılması
Branching sweet cherry trees in the nursery stage
  1. Tez No: 309135
  2. Yazar: GÜLTUNAY EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, Fidanlık, Dallandırma, Perlan, Regalis, Yaprak Koparma, Sweet Cherry, Branching, Perlan, Regalis, Leaf Removal
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Prunus mahlep çöğür anacına aşılı 0900 Ziraat çeşidi kiraz fidanlarının silleptik dal oluşturması üzerine bazı uygulamaların etkisi araştırılmıştır. İlkbaharda süren aşı sürgünleri 50 cm boya ulaştığı dönemde Perlan (% 18.8 6-benzyladenine+% 18.5 GA4+7), Regalis (Prohexoiodine-calcium) ve yaprak koparma uygulamaları yapılmış ve ayrıca bu uygulamalar ikili ve üçlü olarak kombine edilip iki yıl süreyle iki ayrı fidanlıkta denenmiştir.Fidan gelişiminin çok kuvvetli olduğu birinci yılda Regalis+Yaprak Koparma+Perlan kombine uygulaması fidanlarda ortalama olarak 5'er adet dal oluşmasını sağlamıştır. Diğer uygulamalarda ise fidan başına en fazla 2.5 adet dal oluşmuştur. Fidan gelişiminin normal düzeyde olduğu ikinci yıl ise Perlan uygulaması daha başarılı olarak fidan başına ortalama 5.5 adet yan dal oluşmasına yol açmıştır.Birinci yıl en fazla dallanma ve dal uzunluğu olan uygulamada toplam dal uzunluğu da en fazla olmuştur (179.7 cm). Benzer şekilde ikinci yılda da en fazla dal sayısına yol açan uygulamada da toplam dal uzunluğu 207.9 cm'e ulaşmıştır.Dallandırma uygulamaları sonucu elde edilen dalların açıları tanık ağaçlarınkinden daha geniş olmuştur.Dallandırma uygulaması yapılan fidanlarda uyartılan dalların yeterince gelişebilmesi için fidan aralıklarının mevcut uygulamalardan daha geniş tutulması gerektiği ve dallanma başarısı üzerine iklim ve çeşit gibi başka faktörler de etkili olabildiği dikkate alınarak fidanlıkların dallandırma uygulamalarını kendi koşullarında 2-3 yıl deneyerek pratiğe aktarmalarının uygun olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of branching treatments on the sylleptic shoot formation of 0900 Ziraat sweet cherry cultivar budded on Prunus mahlep seedling rootstock were investigated in two nurseries in two consecutive years. After the scion shoots reached at 50 cm height above the soil level, they were sprayed with Perlan (% 18.8 6-benzyladenine+% 18.5 GA4+7) or Regalis (Prohexoiodine-calcium) or tip leaves were removed. Also these three traetments were combined.The nursery tree development was too strong in the first year and Regalis+Leaf Removal+Perlan combine traetment induced 5 sylleptic shoots per tree while other treatments resulted in 2.5 shoots per tree in the first year. In the second year the nursery tree development was normal and Perlan treatment induced 5.5 sylleptic shoots per tree.The highest shoot number in the first year resulted in longest total shoot lenght with 179.7 cm, while in the second year total shoot lenght reached to 207.9 cm per tree.The branch angels were greater in the treated sweet cherry trees than in the control trees.It was appeared that the nursery in- row distance should be greater than the standart distance in order to allow enough room for further branch growth, and also considering the different factors such as climate and cultivar which may affect the brancing success, it is better for any nursery to conduct cherry branching treatments in their conditions for 2-3 years.