Kahramanmaraş ili pamuk ekim alanlarında tarımsal ilaç kullanım durumu
The state of pesticide use in cotton production areas in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 309137
  2. Yazar: LUTFİ TEPEBAŞILI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, pamuk, tarım ilacı, anket, Kahramanmaras, Cotton, pesticide, survey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, geçmişten günümüze artan pamuk tüketimi ve bu talebi karşılamak için üretimdeki artış ile üretimi arttırmada tarım ilaçları kullanım payının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için önceki çalışmalara ait veriler derlenmiş ve Kahramanmaraş ilinde pamuk üretimi yapan 80 üreticiyle anket çalışması yapılmıştır.Önceki çalışmalardan elde edilen verilere göre Türkiye'de ve Kahramanmaraş'da pamuk tüketimi artmış ve buna bağlı olarak üretim artışı olmuştur.Her ne kadar tarım ilacı üretiminde belirgin bir artış olmasa da ithalattaki artış geçmişten günümüze artan pamuk üretiminde bu ilaçların etkin bir role sahip olabileceğini göstermiştir.Üreticiler arasında aynı ürün üzerinde kullanılan aynı markalı tarım ilaçlarını kullanım miktarlarının değişiklik gösterdiği görülmüştür.Üreticilerin büyük çoğunluğunun tarım ilaçlarını zirai ilaç bayilerinden, zirai ilaç bayilerinin önerilerine göre aldıkları, bir kısmının bu ilaçların kullanımı ile ilgili talimatları okumadığı ve tarımsal ilaç kullanırken herhangi bir önlem almadığı, ilaç kutularını imha etme, fazla ilaçları boşaltma ve depolama gibi konularda genel bilgi eksiklikleri olduğu belirlenmiştir. Tarım işletmeleri sulama sistemlerinin de verimlilik ve karlılık üzerinde önemli düzeyde etkili olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the increasing cotton consumption from past to present, the increase in the production to fulfill this demand, and the role of pesticides for increasing the production. In order to achieve the objectives, the data from the previous studies were compiled and a survey study was carried out with 80 farmers engaged in cotton production in Kahramanmaraş province.Despite the fact that there was not any clear increase in pesticide production, the increase in the import showed that these pesticides might have an effective role in the increasing cotton production from past to present.It is observed that the dosage of any unique brand of pesticides for a single plant was varied among growers.Most of the growers preferred to purchase the pesticides from the dealers by considering their suggestions. The growers have not read the instructions on the label of pesticides and they applied the pesticides without any preventive measures. It was observed that growers had not enough information on storage, elimination and discharge method of pesticides.