Isparta kuzeyinde eosen yaşlı birimler içinde yeralan kil yataklarının jeolojik, mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinin araştırılması
Study of the geological, mineralogical and geochemical features of clay deposits in eosen rock formation in northern part of Isparta
  1. Tez No: 309666
  2. Yazar: TUĞBA ARİFE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Göltaş Çimento Fabrikası, Kayıköyü formasyonu, Eosen, kil yatakları, çimento hammaddesi, Isparta, Göltaş Cement Plant, Kayıköyü formation, Eocene, clay deposits, cement raw materials
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışma alanı Isparta ilinde yeralmakta ve yaklaşık 37 km2'lik alan kapsamaktadır. Çalışılan alan stratigrafik olarak Senomaniyan-Turoniyan yaşlı Söbüdağı kireçtaşları, Maestrihtiyen yaşlı Senirce kireçtaşları, Paleosen yaşlı Kızılkırma formasyonu, kil yatakları içeren Eosen yaşlı Kayıköyü formasyonu, Oligosen yaşlı İncesu konglomeraları ve Kuvaterner yaşlı alüvyon ve yamaç molozları farklı konumlarda takip ederler.Araştırılan alandan alınan 10 adet örnekten üç adedi Senirce kireçtaşları olup kalsitten oluşmaktadır. Araştırılan diğer altı adet örnekte mineralojik olarak kalsit, dolomit, ankerit, kuvars ve illit belirlenmiştir.Jeokimyasal olarak belirlenen MgO, Na2O, K2O ve SiO2 değerlerinin standart değerler arasında bulunduğu, buna karşın Al2O3 değerlerinin standart değerler altında kaldığı saptanmıştır. Silikat modülleri, araştırılan örneklerde 2.86 ile 4.13 arasında olup standart değer aralıklarıyla biraz uyumluluk göstermektedir. Alüminyum modülü ise standartlarda 1.0-4.0 arasında olup standartlara yakınlık göstermektedir. Bu Türk çimento işletmelerinde kullanılması uygun görülen alüminyum modulü gözönünde bulundurulduğunda ise tüm örneklerdeki alüminyum modülünün standartlara uygun seviyede bulunduğu sonucuna varılmaktadır. Bütün mineralojik ve jeokimyasal sonuçlar topluca değerlendirildiğinde standart değerlere hemen hemen yakın olan silikat modülleri Fe2O3 ve Al2O3 katkılarıyla uygun hale getirilebilir ve böylece araştırılan çimento kil yatakları hammaddesi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The study area is located in the northern part of province capital Isparta and has an area of 37 square kilometrers. Stratigraphically, the area consists of Cenomanian to Turonian Söbüdağı limestones, Maastrichtian Senirce limestones, Paleocene Kızılkırma formation Eocene Kayıköyü formation hosting clay deposits, Oligocene Incesu conglomerates and Quaternary alluvial deposits and block debris.The 3 rock samples of 10 are of Senirce limestones and composed of calcite. The 6 samples consist of calcite, dolomite, ankerite, quartz and illite mineralogically.Geochemically, MgO, Na2O, K2O and SiO2 values lie between standard values, during Al2O3 values are below standard values.In the investigated samples Silicate modules (SM) vary between 2,86 and 4.13 which are compatible with standard values ranging from 1,9 to 3,2 and standards of Turkish Cement Factories between 2,2 and 2,6. Aluminium Modules (AM) vary between 1,99 and 4,03 which are in range from maximum to minimum Standard of Turkish Cement Factories values. According to mineralogical and gechemical data, the clay deposits in the Eocene Kayıköyü formation can be used as cement raw material with enrichment of Al2O3 and Fe2O3.