Nazal polipoziste LRRC32, CLEC16A ve IL13 gen ekspresyon seviyelerinin araştırılması
Investigation of LRRC32, CLEC16A and IL13 gene expression levels in nasal polyposis
  1. Tez No: 939433
  2. Yazar: EYLÜL CEREN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DÜZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal polipozis, LRRC32 geni, IL13 geni, CLEC16A geni, astım, alerjik rinit, Nasal polyposis, LRRC32 gene, IL13 gene, CLEC16A gene, asthma, allergic rhinitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Nazal polipozis, nazal kavite ve paranazal sinüs mukozasının kronik inflamasyonu sonucunda gelişen çoğunlukla bilateral ve etmoid sinüsten kaynaklı kavite lümenine doğru gelişen benign mukozal lezyonlar ile karakterize kronik sinüzit çeşididir. Nazal polipozun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak alerji, astım, enfeksiyon ve aspirin duyarlılığı yetişkinlerde bu karmaşık refrakter hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Oluşumunda genetik ve çevresel faktörler birlikte rol oynamaktadır. Belirgin burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, koku kaybı ve akıntı gibi uzun vadeli semptomlara neden olabilir ve bunların hepsi hastaların sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Genellikle orta yaşta görülen bir durumdur. Günümüzde ağırlıklı olarak medikal yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılan bir hastalıktır. Ancak, dirençli vakalarda cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Tedavi sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşılabilmekte ve hastalığın tekrarlama riski oldukça yüksek olmaktadır. Bu çalışmada; etyopatogenezi net olarak belirlenememiş olan nazal polipozisin genetik altyapısı ve astımla ve alerjik rinitle olan güçlü ilişkisi göz önünde bulundurularak, astım gelişmesinde rolü ortaya konmuş olan LRRC32 ve IL13 genleri ile alerjik rinit gelişmesinde koruyucu rolü ortaya konmuş olan CLEC16A geni nazal polipoziste incelenmiştir. Bu amaçla; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine başvuran 32 nazal polipozisli hasta ve 31 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Alınan nazal polip ve alt konka örneklerinde LRRC32, IL13 ve CLEC16A genlerine ait mRNA ekspresyon düzeyleri incelenmiştir. Hasta grubun polip örnekleri ile kontrol grubun konka örnekleri CLEC16A, LRRC32 ve IL13 gen ekspresyonları açısından incelendiğinde; polip dokusunda, kontrol grubundan alınan alt konka örneğine göre CLEC16A gen ifadelenmesinin belirgin olarak azaldığı belirlenmiş ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Alerjik rinitli hastalarda olduğu gibi nazal polipozisli hastalarda da CLEC16A geni daha düşük oranda eksprese edildiği görülmüştür. Bu genin hastalıktan koruyucu bir özelliği olduğu söylenebilir. IL13 geninin ise nazal polipozisli hastalarda daha düşük oranda eksprese olması bu alanda yapılan çalışmalardan farklıdır, fakat sonuçların bu şekilde çıkmasının nedeni örneklem büyüklüğünün yeterli olmaması olarak düşünülmüştür. Daha büyük hasta popülasyonlarında çalışmaların tekrarlanmasına ihtiyaç vardır. Nazal polipozisli hastalar arasında, astımlı olan hastalar ve olmayan hastalar arasında LRRC32 ve IL13 gen ekspresyonları incelendiğinde; LRRC32'nin, astımlı hastaların polip dokusunda sadece polipli hastaların polip dokularına göre daha düşük ekspresyon gösterdiği fakat bu ekspresyon farklılığının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (p>0,05). IL13'ün, astımlı hastaların polip dokusunda sadece polipli hastaların polip dokularına göre daha yüksek ekspresyon gösterdiği fakat bu ekspresyon farklılığının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (p>0,05). Nazal polipozisli hastalar arasında, AR olan hastalar ve olmayan hastalar arasında CLEC16A ve IL13 gen ekspresyonları incelendiğinde; CLEC16A'nın, alerjik rinitli hastaların polip dokusunda sadece polipli hastaların polip dokularına göre daha düşük ekspresyon gösterdiği fakat bu ekspresyon farklılığının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (p>0,05). IL13'ün ekspresyonunda da istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunmamıştır (p>0,05). Nazal polipozisli hastalar arasında NSAİ duyarlılığı olan hastaların sonuçları incelendiğinde; IL13 ve LRRC32 gen ekspresyonlarında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunamamıştır. (p>0,05) Nazal polipozisli hastalar arasında revizyon cerrahi geçiren hastalar ile primer cerrahi geçiren hastalar karşılaştırıldığında; LRRC32'nin revizyon cerrahi ihtiyacı olan hastaların polip dokusunda primer cerrahi geçiren hastaların polip dokularına göre daha fazla ekspresyon gösterdiği ancak bu ekspresyon farklılığının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (p>0,05). IL13 ve CLEC16A genlerinde de sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. (p>0,05) Sigara kullanımı ile IL13, LRRC32, CLEC16A genleri arasında istatistiksel anlamlı sonuçlara ulaşılamamıştır. Lund mackey evreleme ile LRRC32, IL13, CLEC16A gen ekspresyon düzeyleri karşılaştırıldığında; Spearman korelasyon analizi ile yapılan sonuçlarda hastaların Lund evreleri ile LRRC32 normalize gen ekspresyonu seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf-orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır (p0,05) LRRC32 geni ileri evredeki şiddetli hastalıkları öngörmede kullanılabilir. Sonuç olarak CLEC16A geninin alerjik rinitli hastalarda olduğu nazal polipozisli hastalarda daha az eksprese olduğu tespit edilmiş, hastalıktan koruyucu bir gen olduğu düşünülebilir. LRRC32 geninin ise şiddetli hastalıkla ilişkili olduğu söylenebilir. Bilindiği kadarıyla CLEC16A, LRRC32 ve IL13 genlerinin nazal polipoziste ekspresyon seviyesi ilk defa çalışılmıştır. Bu genlerin nazal polipozis etyopatogenezinde etkili olabileği düşünülmektedir, ancak daha büyük hasta popülasyonlarında çalışmaların tekrarlanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Nasal polyposis is a type of chronic sinusitis characterized by benign mucosal lesions that develop as a result of chronic inflammation of the nasal cavity and paranasal sinus mucosa, mostly bilateral and originating from the ethmoid sinus, extending towards the cavity lumen. The exact cause of nasal polyposis is unknown, but allergy, asthma, infection, and aspirin sensitivity have been associated with this complex refractory disease in adults. Genetic and environmental factors play a role in its formation. It can cause long-term symptoms such as pronounced nasal congestion, postnasal drip, loss of smell, and discharge, all of which negatively affect the health-related quality of life of patients. This condition is most often observed in middle age. Current treatments primarily rely on medical interventions. However, surgical intervention is used in resistant cases. The therapeutic process is often accompanied by various challenges, and the probability of disease recurrence is notably high. In this study, considering the genetic background of nasal polyposis, whose etiopathogenesis has not been clearly determined, and its strong association with asthma and allergic rhinitis, the LRRC32 and IL13 genes, whose roles in the development of asthma have been demonstrated, and the CLEC16A gene, whose protective role in the development of allergic rhinitis has been demonstrated, were examined in nasal polyposis. For this purpose, 32 patients with nasal polyposis and 31 healthy individuals (control group) who applied to the Gazi University Faculty of Medicine, Ear, Nose, and Throat Diseases outpatient clinic were included in the study. The mRNA expression levels of LRRC32, IL13, and CLEC16A genes were examined in the nasal polyp and inferior turbinate samples. When the polyp samples of the patient group and the turbinate samples of the control group were examined in terms of CLEC16A, LRRC32, and IL13 gene expressions; in the polyp tissue, CLEC16A gene expression was significantly reduced compared to the inferior turbinate sample taken from the control group, and this decrease was found to be statistically significant (p0.05). It was observed that the CLEC16A gene exhibited reduced expression in patients with nasal polyposis as well as in patients with allergic rhinitis. This observation suggests a potential protective role for the CLEC16A gene against the disease. The fact that IL13 gene expression was lower in patients with nasal polyposis contrasts with the results of earlier studies in this field, but the reason for these results was considered to be insufficient sample size. Studies need to be repeated in larger patient populations. When LRRC32 and IL13 gene expressions were examined between patients with and without asthma among patients with nasal polyposis; it was found that LRRC32 showed lower expression in the polyp tissue of asthmatic patients compared to the polyp tissue of patients with polyps only, but this expression difference was not statistically significant (p>0.05). IL13 was found to show higher expression in the polyp tissue of asthmatic patients compared to the polyp tissue of patients with polyps only, but this expression difference was not statistically significant (p>0.05). When CLEC16A and IL13 gene expressions were examined between patients with and without AR among patients with nasal polyposis; it was found that CLEC16A showed lower expression in the polyp tissue of patients with allergic rhinitis compared to the polyp tissue of patients with polyps only, but this expression difference was not statistically significant (p>0.05). There were also no statistically significant results in the expression of IL13 (p>0.05). When the results of patients with NSAID sensitivity among patients with nasal polyposis were examined; no statistically significant results were found in IL13 and LRRC32 gene expressions. (p>0.05) When patients with nasal polyposis who underwent revision surgery were compared with patients who underwent primary surgery; it was found that LRRC32 showed higher expression in the polyp tissue of patients who needed revision surgery compared to the polyp tissue of patients who underwent primary surgery, but this expression difference was not statistically significant (p>0.05). The results in IL13 and CLEC16A genes were also not found to be statistically significant. (p>0.05) No statistically significant results were found between smoking and IL13, LRRC32, CLEC16A genes. When LRRC32, IL13, CLEC16A gene expression levels were compared with Lund Mackey staging; in the results of Spearman correlation analysis, a statistically significant, positive, and weak-moderate correlation was found between the Lund stages of the patients and the LRRC32 normalized gene expression levels (p0.05) LRRC32 gene can be used to predict severe diseases in advanced stages. As a result, CLEC16A gene was found to be less expressed in patients with allergic rhinitis and nasal polyposis, suggesting its potential role as a protective gene against these diseases. Conversely, the LRRC32 gene has been associated with severe disease. To the best of our knowledge, this is the first study to examine the expression levels of CLEC16A, LRRC32, and IL13 genes in nasal polyposis. It is thought that these genes may be effective in the etiopathogenesis of nasal polyposis, but further research is necessary to validate this hypothesis in larger patient populations.