Seeking brand recognition through fragments of product
Ürün bölümlendirmesi yoluyla marka tanınırlığının aranması
- Tez No: 310475
- Danışmanlar: DR. DR. H. HÜMANUR BAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ürün özellikleri marka kimliğini yansıtma ve sürdürme konusundaki belirgin unsurlardır. İnsanlar belirli bir markayı, o markanın ürünlerinin belirli parçaları üzerinde yapılmış atıfları yoluyla tanıyabilmektedir. Günümüz toplumlarında ürünlerin çeşidi ve miktarı katlanarak artarken, firmalar için ayırt edici olmak giderek zor hale gelmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma ürün bölümlendirmesi yoluyla marka tanınırlığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.Literatür taraması ve deneysel çalışma üzerine kurulu olan bu çalışmada, marka kimliği ve tasarım özellikleri arasındaki ilişki ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. İlgili temel terimler, tanımlar ve metotlar bilişsel bilimdeki nesne tanıma ekseninde araştırılmıştır. Pazarlama araştırmalarına ilişkin olarak, ilgili terimler sunulmuştur. Tasarım araştırmaları literatürü kısmında, özellikle marka kimliği ve ürün tasarımı arasındaki ilişki üzerine olan ilgili tartışmalar ortaya çıkarılmıştır. Literatür taramasında, bu üç alanın kesişimindeki zenginlikten yararlanılmaya çalışılmıştır.Tanıma bilişsel bilimde algının bir süreci olarak derin bir şekilde araştırılmaktadır. Tanımanın nasıl gerçekleştiği, hangi değişkenlerin buna etki ettiği ve nesnelerin algılama sürecinde nasıl sınıflandırıldığını ortaya çıkarmak için deneyler yürütülmektedir. Pazarlama araştırmalarında, müşteriler için tanımanın marka tanınırlığı ölçmek için hatırlama kadar etkili bir araç olmadığı görülmektedir. Tanıma genellikle insanlara markanın ismini bilip bilmediği sorularak değerlendirilmektedir. Tasarım araştırmalarında ise, tanıma ürünle marka ilişkisinin ortaya çıktığı yerde tartışılmaktadır.Bu incelemeye dayanarak, deneysel bir çalışma uygulanmıştır. Çalışma, uyarıcı olarak en yaygın üç cep telefonu modeli üzerinden yürütülmüştür. Deneysel çalışmada, aktif cep telefonu kullanıcılarından 30 katılımcıya tanıma testi uygulanmış ve 6 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Bu deneysel çalışma, en yaygın üç cep telefonu modelinin hangi bölümlerinin markaları hakkında daha çok ipucu içerdiğini ortaya çıkarmayı açıklamaktadır. Tanınırlık derecelerini belirlemek için 3x8, 2x5, 1x3, 1x2 ve 1x1 bölünme türlerinde hazırlanan tanıma testinde kullanılan parçalar katılımcılara sorulmuştur. Tanınan, yanlış tanınan ve tanınmayan bölümlere göre yanıtların dağılım haritaları oluşturulmuştur. Ayrıca, nicel veriye karşılaştırma sağlamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Sonuçlar öncelikle her bir test ürünü için ayrı ayrı tartışılıp daha sonra bölünme çeşidine göre çapraz karşılaştırma sunulmuştur. Sonuçlar ve analizler, ilerideki çalışmalara yön veren yeterli ve verimli geri dönüş sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Product features are prominent elements in reflecting and maintaining brand identity. People are able to recognize a certain brand through its attributions on specific parts of products. While in modern societies variety and quantity of products are increasing incrementally, it is becoming difficult to be distinctive for companies. In this context, this study aims to reveal brand recognition through fragments of product.Founded on literature review and empirical study, it is endeavored to elicit the relationship between brand identity and design features. Related basic terms, definitions and methods were explored in the extent of object recognition in cognitive sciences. Regarding marketing research, the related marketing terms are presented. In the part of design research literature, the related discussions particularly on the relationship between brand identity and product design were also revealed. In literature review, In the literature review, it is tried to be benefited from the prosperity at the intersection of these three domains.Recognition is investigated profoundly as a process of perception in cognitive sciences. It has been carried out experiments so as to find out how recognition is performed, which variables affect it and how objects are categorized in perceptual process. In marketing research, for customers it is seen that recognition is not as effective mean as recall to measure brand awareness. Recognition is usually assessed by asking if people know the name of brand. In design research, however, recognition is discussed where relationship between product and brand occurs.Depending on this review, an empirical study was carried out. It was examined over three most common models of mobile phones as stimuli. In the empirical study, a recognition test was conducted to 30 participants and a semi-structured interview was carried out to 6 participants who were actively mobile phone?s users. This empirical study is aimed to reveal which fragments in most common three mobile phones involve more clues about their brands. Fragments of mobile phones in recognition test, which were prepared as 3x8, 2x5, 1x3, 1x2 and 1x1 division types, were asked to participants in order to identify the degree of recognizability. It was generated distribution maps of responses according to recognized, misrecognized and unrecognized fragments in those division types. Furthermore, a semi-structured interview was carried out aiming at providing crosscheck for quantitative data. The results were first discussed separately for each test products and then cross-comparison was presented according to division types. The results and analysis offer an adequate and efficient feedback leading to further studies.
Benzer Tezler
- The health information technology acceptance model's application to wearable devices in Turkey
Sağlık enformasyon teknolojisi kabullenme metodunun giyilebilir cihazların Türkiye'deki kullanımı üzerine bir uygulama
ÖZGE ZELİHA TEMİZSÜT
Doktora
İngilizce
2020
İşletmeBahçeşehir Üniversitesiİşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İPEK ALTINBAŞAK FARİNA
- Determining the importance of sustainable supply chain management and its contribution to competitive advantage of logistic firms
Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminin önemi ve lojistik firmalarının rekabetçi avantajına katkısı
MEHRNAZ EKTESABY
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HATİCE CAMGÖZ AKDAĞ
DOÇ. DR. JAFAR REZAEI
- The economic and political reflections of national branding in Turkish foreign policy
Ulusal markalaştırmanın Türk dış politikası'nda ekonomik ve politik yansımaları
KSENIIA ROGOZA
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Uluslararası İlişkilerHacettepe ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Bilim Dalı
DOÇ. DR. ITIR İMER
- Marka imajı ve marka bilinirliğinin tüketici satın alma kararı üzerindeki rolü: Kayseri örneği
The role of brand image and brand recognition on consumer purchase decision: Kayseri sample
BETÜL ÇETİNKAYA
Doktora
Türkçe
2022
Halkla İlişkilerSelçuk ÜniversitesiHalkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER BAKAN
- Yabancı markalı ürünlerin değerlendirilmesinde köken ülke etkisi
Country of origin effect in the evaluation of foreign branded products
ASENA DİKİCİ SANCAKLI