Farklı okul türlerindeki yöneticilerin algılanan koçluk becerilerinin karşılaştırılması
Comparison between the perceived couching abilities of the directors working at different types of schools
  1. Tez No: 239224
  2. Yazar: FİGEN SEÇER KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Koç, Koçluk, Lider, Liderlik, Okul Yönetimi, Coach, Coaching, Leader, Leadership, School Management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı; İstanbul İli Anadolu yakasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Ümraniye, Üsküdar ve Beykoz ilçelerinde farklı okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin, yöneticilerinin koçluk becerilerine ilişkin algılarını demografik değişkenleri açısından incelemektir.Amaç doğrultusunda hazırlanan kişisel bilgi formu ve koçluk özelliklerini içeren anket; 2008?2009 Eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Anadolu yakasında Üsküdar, Ümraniye, Beykoz ilçelerinde farklı okul türlerinde görev yapan 355 öğretmene uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bilgilerin çözümlenmesi SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımının belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, öğretmenlerin yöneticilerinin koçluk özelliklerine ilişkin algılarının belirlenmesinde, aritmetik ortalama, standart sapma ve standart hata bilgilerinden ve öğretmenlerin yöneticilerinin koçluk özelliklerine ilişkin algıları ile öğretmenlerin demografik özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde t-testi ve varyans analizi, post-hoc LSD ve Scheffé testleri, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin yöneticilerinin koçluk özelliklerine ilişkin algıları ile medeni durum, kıdem, öğrenim durumu, çocuk sahibi olma ve yöneticilerinin cinsiyetleri arasında anlamlı farklılık bulunmazken, diğer değişkenler ile öğretmenlerin yöneticilerinin koçluk özelliklerine ilişkin algıları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Araştırma sonuçları çizelgeler halinde bulgular bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The fundamental aim of this research is to determine the relation between the way their managers? coaching talents is perceived in relation to their demographic characteristics by the teachers working at various schools located on the Anatolian side of Istanbul and affiliated to Istanbul Directorate of National Education.In 2008-2009 Academic year, a personal information questionnaire and the survey including leadership qualities prepared in accordance with this aim have been applied to 355 (three hundred fifty five) teachers working at various schools in Üsküdar, Ümraniye and Beykoz, which are districts on the Anatolian side of Istanbul.The analysis of the survey has been carried out through SPSS 15 packet programme on computer. To define the distribution of the sample group according to their demographic characteristics, frequency and percentage identifier statictics; to demonstrate the teachers? perception as to their managers? coaching, standard deviation and minimum-maximum mean statistics; to determine the relation between two parameters; namely, the teachers? perception about their managers? leadership qualities and their demographic characteristics, t-test, the analysis of variance, post-hoc LSD and Scheffé tests, Kruskal Wallis_ H test and Mann Whitney_U tests have been used.According to the results of the survey; significant differences between the teachers? perception about their directors? leadership qualities and the parameters such as their marital status, parenthood, education status, seniority, or their directors? sex has been found although some significant differences between the other variables and the teachers? perception as to their directors? coaching has been defined. The results of the survey have been displayed in tables in the findings section .