Endüstri meslek lisesi öğrencilerinin problem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation of industrial vocational high school students' problem solving skills
- Tez No: 310792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme Becerisi, Meslek Lisesi, Problem Solving Skills, Occupational High School
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, endüstri meslek lisesi öğrencilerinin problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2009?2010 öğretim yılında Ankara ili, Yenimahalle, Keçiören, Mamak ve Çankaya merkez ilçelerinde bulunan meslek liselerinde öğrenim gören, 127 kız, 487 erkek olmak üzere toplam 614 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilerin problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla Problem Çözme Envanteri, araştırmanın değişkenlerine yönelik bilgi toplamak amacıyla da, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Tukey HSD Testi ve Kruskal Wallis H Testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda, meslek lisesinde öğrenim gören kız öğrencilerin, öğretmenlerinin tutumunu demokratik ve otoriter olarak algılayan öğrencilerin, annelerinin tutumunu otoriter olarak algılayan öğrencilerin, 11 ve 12. sınıfta okuyan öğrencilerin, serbest zamanlarını değerlendiren öğrencilerin ve kendilerini başarılı olarak algılayan öğrencilerin problem çözme becerilerinin anlamlı ölçüde daha iyi olduğu bulunmuştur.Araştırma sonucunda, endüstri meslek lisesi öğrencilerinin problem çözme becerilerinin; algılanan baba tutumu, anne babanın çalışıp çalışmaması, ailenin gelir düzeyi, öğrencinin arkadaş ilişkileri, sosyal faaliyetlere katılım, anne baba eğitim durumu, okuduğu okulu, bölümü kendine uygun bulma ve okuduğu okulu/bölümü seçme şekli değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in order to analyse occupational high school students?s problem-solving skills in terms of different variables. The research group consists of 614 students (127 girls, 487 boys) who are educated in Yenimahalle, Keçiören, Mamak and Çankaya neighbourhoods of Ankara in 2009?2010 education year. Student Sheet, and Personal Information Sheet (which is prepared by the researcher) have been used in order to collect information about different variables of the research. t Test, One Way Anova Test, Tukey HSD Test and Kruskal Wallis H Test have been used for analysing the data.At the end of the research it is found that the following student types have meaningfully better levels of problem solving skills: ?female students, students whose perceptions of teacher are both strict and democratic, students thinking their parents are strict, students evaluating their laisure time in a logical way, those students whose self perceptions are successful and 11th , 12th grader students.?As a result of the research it has been reached that the problem solving skills of industrial occupational high school students does not make a significant differance in terms of variables such as parental attitudes, working or non-working parents, family income level, relations with friends, taking part in social activities, education level of parents, studying in suitable school or department and choosing his own school or department.