Üniversitelerin lisans eğitimi veren grafik bölümlerindeki 4. sınıf öğrencilerinin afiş tasarımlarının nicel olarak değerlendirilmesi
Quantitative evaluation of poster designs created by senior undergraduate students majoring in graphics design
- Tez No: 310793
- Danışmanlar: PROF. AHMET ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş tasarımı, grafik tasarım, tasarım elemanları, tasarım ilkeleri, hedef kitle, Poster design, graphics design, design elements, principles of design, target audience
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırma, grafik eğitimi alan son sınıf lisans öğrencilerinin yapmış oldukları afiş tasarımlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. 12 kişilik öğrenci grubunun yaptığı 36 adet afiş tasarımı, tasarım ilke ve elemanlarının kullanımı açısından grafik alanında uzman 30 kişi tarafından, afiş tasarımlarının işlevselliği, özgünlüğü, mesaj iletimi gibi konular açısından da 30 kişilik hedef kitle grubu tarafından değerlendirilmektedir. Araştırma kapsamında değerlendirilen afiş tasarımlarına ait verilerin analizleri, araştırma yöntemlerine uygun olarak yapılmış ve yorumlanmıştır.Araştırma bulgularında uzman kişilerin değerlendirmelerine bakıldığında; grafikerler ve alan mezunlarının oluşturduğu grubun afiş tasarımlarını tasarım ilke ve elemanları açısından öğretim elemanlarının oluşturduğu gruba göre daha başarılı buldukları görülmüştür. Uzman grubunun genel değerlendirmesine bakıldığında ise diğer ilke ve elemanların kullanımına oranla en düşük başarıya sahip olan elemanın Nokta elemanı olduğu görülmüştür.Hedef kitle görüşlerine bakıldığında; kadın katılımcılar, erkek katılımcılara oranla afiş tasarımlarındaki tipografiyi ve yazı- görsel uyumluluğunu daha başarılı bulmuşlardır. Hedef kitlenin genel görüşlerine bakıldığında ise afiş tasarımlarının özgünlüğü ve bilgilendirici açılarından en düşük başarı oranına sahip oldukları sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the poster designs of senior undergraduate students majoring in graphics design. 36 posters designed by 12 students has been evaluated by 30 professionals with regard to basic principals of design and design elements. A target audience of 30 people has also evaluated the poster with regard to their functionality, originality and their transmission of message. The data gathered by the evaluation of the posters have been analyzed according to research methods and they have been commented upon.When the findings produced by professionals is assessed; it has been seen that the group consisting of graphic designers and bachelor of design graduates find the poster designs more successful then the group consisting of teaching staff. The professional group in general has found the usage of the Dot element the least successful element within the principles of design and design elements.When the findings produced by the target audience is evaluated it is seen that the female audience find the typography and text-visual element compatibility more successful then the male audience. The target audience in general find the originality and the informativeness of the posters the least successful properties of all properties evaluated.