Webquest öğrenim yönteminin öğrencilerin yaratıcı düşünme beceri ve motivasyon düzeylerine etkisi
The effect of Webquest method on students? ability of creative thinking and the level of motivation
- Tez No: 310797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ARİF ÖZERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: WebQuest, Yapılandırmacılık, Yaratıcı Düşünme Becerisi, Motivasyon, WebQuest, Constructivism, Creative Thinking Skills, Motivation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, WebQuest öğretim yöntemi kullanılarak oluşturulan öğrenme ortamının 7.sınıf öğrencilerinin matematik dersi yaratıcı düşünme beceri düzeylerinde ve motivasyon düzeylerinde bir etkiye sahip olup olmadığını belirlemektir. Araştırma Kocaeli ili Gebze ilçesinde bulunan MEB bağlı bir İlköğretim Okulunun 7. sınıfında öğrenim gören N=65 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın başlangıcında her iki gruba ?Yaratıcı Düşünme Beceri Ölçeği ?, ?Motivasyon Ölçeği? ön test olarak uygulanmıştır. 33 öğrenciden oluşan deney grubu öğrencileri ile haftada 4 ders saati olmak üzere toplam 4 haftalık süreçte WebQuest yöntemi ile Silindir konusunun öğretimi yapılmıştır. 32 öğrenciden oluşan kontrol grubuyla ise yenilenen ilköğretim programına göre geleneksel öğretim yöntemleri ile öğretim yapılmıştır. Sonrasında ?Yaratıcı Düşünme Beceri Ölçeği ?, ?Motivasyon Ölçeği? son test olarak her iki gruba da uygulanmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA (repeated measures) testi kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun deney öncesi ve deney sonrası öntest ve sontest toplam yaratıcılık ölçeği puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştırDeneysel işlem sonrası deney grubunda bulunan öğrencilerin motivasyon düzeyleri olumlu yönde yüksek çıkmıştır. Sosyal etkileşimin ve grup çalışmasının öğrenenlerin duyuşsal tepkilerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Kontrol grubu öğrencilerinin ise motivasyon düzeylerinde düşme görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda WebQuest öğretim yönteminin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerisine anlamlı bir etkisinin olmadığı fakat motivasyon düzeylerini yükseltmede bir faktör olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to find out whether a learning environment created by using WebQuest method has an effect on 7th grader students? ability of creative thinking on mathematics and the level of motivation. Study is conducted on 65 of 7th grader students in one of the Primary Schools in Gebze, Kocaeli. In the study, experimental design with pre and post test control group is used. At the begining of the study ?The Scale for The Ability of Creative Thinking? and ?The Motivation Scale? as pre test are used. Subject of cylinder by using WebQuest is taught to 33 experimental group students in 4 hours in a week, lasting for in total 4 weeks. On the other hand, according to renewed curriculum, traditional education is used with 32 control group students. After that, ?scale fort he ability of creative thinking? and ?motivation scale? are practiced on each group as post test. To solve sub-problem of the study, percentage, frequency, standard deviation, ANOVA (repeated measures) are used. There hasn?t been a significant difference between the pretest and posttest cumulative creativity scale scores of experiment and control groupsAfter the experiment, motivation level of students in experiment group has been found positively high. It is stated that social interaction and collaboration among group members have affected affective reactions of students positively.In direction of these results, it is concluded that WebQuest educational method has no meaningful effect on creative thinking ability; however, it is a factor on increasing motivation level of students.