Zümre öğretmenler kurulunun coğrafya öğretmenleri görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of board of teachers' group according to opinions of geography teachers'
- Tez No: 310800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zümre Öğretmenler Kurulu, Council of Teachers' Group
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin Zümre Öğretmenler Kurulu hakkında görüşlerini almak, bunları değerlendirerek analiz etmek, bu kurul ile ilgili uygulamaları ve kurulun işlevselliğini tespit ederek programa katkı sağlamaktır.Araştırmanın örneklemini, Ankara il merkezinde görev yapan 160 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Uygulanan veri toplama aracı, kişisel bilgilerle ilgili sekiz soru, zümre öğretmenler kuruluna ilişkin 25 adet kapalı uçlu ve iki adet açık uçlu sorudan oluşmaktadır.Ölçeğin kapsam geçerliliğini belirlemek amacıyla Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dallarında görev yapan öğretim üyelerinden uzman görüşü alınmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla faktör analizi uygulanmıştır.Anketin iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alpha yöntemi ile belirlenmiştir. Bu değer ölçeğin bütünü için .845 olarak belirlenmiştir. Bu değerler ölçeğin geçerli ve güvenilir olarak kullanılabileceğini göstermektedir.Araştırmada toplanan nitel verilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır Bu yaklaşıma göre elde edilen veriler, görüşme sürecinde kullanılan sorulara göre özetlenmiş ve yorumlanmıştır.Anketten elde edilen sonuçlar SPSS 15.0 for Windows programında analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, değişkenlere göre oluşan farklılıkları belirlemek amacıyla t testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır.Araştırmaya katılan coğrafya öğretmenleri, Zümre öğretmenler kurulu hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarına, Zümre Öğretmenler Kurulunun Coğrafya eğitiminde çok önemli bir yeri olduğuna ve Coğrafya Dersi Öğretim Programı ile bu önemin daha da arttığı hatta bir zorunluluk haline geldiğine inanmakta, kurul toplantılarının yılda iki defadan fazla olmasını istemektedirler.Araştırmaya katılan öğretmenlerin zümre öğretmenler kuruluna yönelik görüşleri değişkenlere göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of this survey is to understand teachers? views about Teachers? Council Estate to evaluate the information and contribute to programme by identifying functionality of council and applications of council.Research was done on 160 geography teachers who work in the centre of Ankara. In data collection tool, which applied, there are eight questions which dealing with personal information, there are 25 closed-ended questions which dealing with teachers? council estate and there are two open-ended questions.With the aim of scale?s content validity applied expert?s views from Gazi University, Faculty of Education, Department of geography teacher and major disciplines of social studies education. To define the validity of the structure of scale, factor analysis was applied.The internal consistency coefficient of the poll is defined by Cronbach alpha method. This result is defined as .845 for the whole scale. These results show that scale both current and reliable. While analysing quantitative data?s which are collected with survey, descriptive analysis approach is used. Collected data?s are summarized and commented with the meeting process.Results which are collected with poll analyzed by SPSS 15.0 for Windows programme. While resolving the data?s, T test and one-way analysis variance are applied to define differences between variables.Geography teachers who participate the research have enough information about Teacher Council Estate and they believe that Teachers? Council estate have very important place for education of Geography. They said that its importance increases with the geography curriculum and it is requested that council meeting must be more than two times a year.Teacher?s views about teachers? council estate, who participate survey, show not differences according to variables.