Reading Valéry through Tanpınar: The analysis of an influence
Valéry'yi Tanpınar üzerinden okumak: Bir etkinin incelemesi
- Tez No: 310838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Paul Valéry, Ahmet Hamdi Tanpınar, Poïetika, Etki, Kriz, Paul Valéry, Ahmet Hamdi Tanpınar, Poïetics, Influence, Crisis
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ahmet Hamdi Tanpınar, Fransız şair ve düşünür Paul Valéry'e olan hayranlığını sıkça dile getirmiştir. Günlüklerine, makale derlemelerine veya edebiyat derslerine bakıldığında Tanpınar'ın poetikasının Valéry'den esinlenerek yaratıldığının ifadesine rastlamak mümkündür.Ancak, Tanpınar ile Valéry arasındaki bağ, edebiyat eleştirmenlerince poetika boyuntunda incelenmiş olsa da, kişi olarak Valéry'ye ya da Valéry'nin `Sistem'ine ? ki bu sistem yazma süreçlerinde açıklık, daimi bir bilinçlilik halinde olma, zekanın egemenliği ve mükemmellik kavramları gibi Valéry'nin poetikasının farklı yüzlerini ele alan metinlerin birleşiminden oluşur ? Tanpınar'ın daha iyi anlaşılmasını sağlayacak açıklayıcı etmenler olarak bakılmamıştır.Bu tez, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Valéry üzerine yaptığı incelemelerde ele aldığı metinler üzerinden Paul Valéry'nin `Sistem'ini incelerken, Tanpınar'ın Valéry'nin poetikasına duyduğu yakınlığı ele alarak, Valéry'nin temsil ettiği poetik etkinin nasıl daha derin ve kişisel bir boyut kazandığını anlamaya çalışıyor.
Özet (Çeviri)
Ahmet Hamdi Tanpınar has expressed his admiration for the French poet and thinker Paul Valéry on various occasions. From his diaries to the collection of his articles, or to his lectures on literature, one can find the affirmation that his poetics are inspired from Valéry?s.However, although the relation between Tanpınar and Valéry has been analyzed on the level of poetics, Valéry?s persona or `System?, which is an amalgam of texts that treats different facets of Valéry?s poetics such as the concepts of perfection, clarity, constant consciousness and the sovereignty of the intellect in the process of writing, has often been dismissed as an elucidatory element for understanding Tanpınar and his works.This thesis explores Paul Valéry?s `System? through the texts that Ahmet Hamdi Tanpınar has discussed in his elaborations on Valéry and the affinity that Tanpınar felt for Valéry?s poetics, in order to understand the reasons as to why the poetical influence of Valéry has gained a deeper and a more personal aspect.