Digital product piracy and competition
Dijital ürünlerin korsan kullanımı ve rekabet
  1. Tez No: 310846
  2. Yazar: DİLAN OKÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FIRAT İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: telif hakkı koruma, dijital ürün, korsan kullanımı, Cournot rekabet, copyright protection, digital product, piracy, Cournot competition
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu tezde tek bir firma için optimal“telif hakkı koruma”seviyesi çalışılmıştır. İki farklı piyasa modeli ele alınmıştır: Tekelci piyasa ve 2 firmalı (düopol) Cournot rekabet modeli. Cournot rekabet modeli de kendi içinde 2 ayrı başlıkta incelenmiştir: Koruma uygulamasının maliyetli ve maliyetsiz oluşu. Potansiyel bir rakibin olmadığı tekel için optimal seviye tam koruma iken rekabet ortamında ve yeterince yüksek sabit maliyet değerleri için tekelci piyasa seviyesinin altında bir koruma uygulanacaktır. Ayrıca uygulamanın maliyetli olduğu durumda rekabetin daha güçlü olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the optimal copyright protection level for a single firm. We consider two market settings: monopoly and duopoly under Cournot competition. We also analyze the optimal the optimal level in Cournot setting in two subsections: with and without a cost of implementing protection. The optimal level for the monopolist without any potential competitors is full protection. Under competition, for sufficiently high fixed cost values, the monopolist firm chooses a level which is below the monopoly setting. We also show that with implementation costs, competition is stronger.