2007 Anayasal değişiklikleri sonrası cumhurbaşkanının anayasal konumu
President's constitutional position after the 2007 Constitutional amendments
- Tez No: 310902
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ GÜL AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanı Seçimi, Hükümet Sistemleri, Güçler Ayrılığı, Cumhurbaşkanının Anayasal Konumu, Election of President, Goverment Systems, Seperation of Powers, Position Constitution of President
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, 2007 Anayasal değişiklikleri sonrası özellikle Cumhurbaşkanının anayasal konumunun tespiti yanında, düzenleme sonrası ortaya çıkan eksiklikler ve uygulamada ortay çıkması muhtemel sorunlara değinilmiştir.1982 Anayasasının özellikle 101. ve 102. maddelerinde, 5678 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikler sonrası hükümet sisteminin, başkanlık, yarı-başkanlık ya da parlamenter hükümet sistemi mi olduğuna ilişkin değerlendirmeler karşılaştırmalı hukuk ışığında ortaya konmuştur.2007 anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının anayasal konumunda önemli bir değişiklik olmuştur. Değişikliğin hükümet sisteminin uygulanmasında yeni kriz ve rejim tıkanıklıklarına zemin hazırladığı söylenebilecektir.Değişiklik ile Türkiye'ye getirilen sistem ne tam anlamıyla parlamenter hükümet sistemi ne de yarı-başkanlık hükümet sistemidir.
Özet (Çeviri)
In this study, besides especially identification of President's Constitutional position after the 2007 constitutional amendments, deficiencies that emerged after the implementation of amnedment and possible problems that can be encountered during the implementation were mentioned.After the changes made by the law 5678 particularly to the articles 101 and 102 of 1982 Constitution, assessments whether the system of government is presidential, semi-presidential or parliamentary system were stated in the light of comparative law.There has been a significant change in the President?s Constitutional position with the 2007 Constitutional amendment. It is possible to say that changes made may trigger new crises and regime blockages while implementing the governmental system.The system brought to Turkey through the changes is neither entirely parliamentary system of government nor semi-presidential system of government.