Terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesi
Liquidation of the estate according to the provisions of the bankruptcy
- Tez No: 310912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİM TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tereke, Miras, İflâs, Tasfiye, Sulh mahkemesi, Estate, Heritage, Bankruptcy, Liquidation, Peace Court
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesi, reddedilen ya da mevcudu borçlarını karşılayamayan bir terekenin, mirasbırakanın iflâsa tâbi kişilerden olup olmadığına bakılmaksızın, Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre tasfiye edilmesidir.Mirasın en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddedilmesi (TMK m. 612) hâlinde ve mirasçıların mirası kendilerinden sonra gelen mirasçılar yararına reddetmesi ve sonra gelen mirasçıların da bu mirası reddetmeleri (TMK m. 614) durumunda, tereke iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir. Ayrıca, hükmî ret (TMK m. 605/II) hâllerinde de terekenin tasfiyesi iflâs hükümlerine göre yapılır. Reddedilen mirasların yanı sıra, tereke mevcudunun borçlarını karşılayamaması durumunda da tereke iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir (TMK m. 636).Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesinde, diğer iflâs tasfiyelerinden farklı olarak Ticaret Mahkemesi, İcra Mahkemesi ve iflâs dairesi yerine Sulh Hukuk Mahkemesi; iflâs idaresi yerine tasfiye memuru geçer. Bu tasfiye usulünde, şikâyetler ile sıra cetveline itirazları incelemek ve iflâs usulü ile tasfiyenin son bulmasına karar vermek yetkisi Sulh Hukuk Mahkemesine aittir. Tasfiye memuru da terekenin idare ve tasfiyesi görevlerini yerine getirir.Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesinde İcra ve İflâs Kanununun iflâsın tasfiyesine ilişkin sekizinci bap hükümleri uygulanır (İİK m. 180). Terekenin mevcudu tasfiye memuru tarafından açık artırma veya pazarlık usulüyle satılarak, sıra cetveline göre alacaklar ödenir. İflâs hükümlerine göre tasfiyenin sonuçlanmasının ardından, Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından tasfiyenin son bulmasına karar verilir. İstisnaî de olsa tasfiyenin sonunda artan olursa, bu kısım mirası reddetmemişler gibi mirasçılara verilir.
Özet (Çeviri)
Regardless of whether the deceased is subject to bankruptcy or not the liguidation of an estate which is refused or the stocks of which cannot compensate the debts by the civil court of peace according to the provisions of Enforcement and Bankruptcy Law is called the liquidation of the estate according to the provisions of the bankruptcy.If the heritage is refused by all the nearest legal heirs (TMK a. 612), and should the heirs refuse the heritage in favour of subsequent heirs and should the subsequent heirs also refuse this heritage (TMK a. 614) the estate is liquidated according to the provisions of the bankruptcy. Moreover, in cases of legal refusal (TMK a. 605/II) the estate is liquidated according to the provisions of the bankruptcy. In addition to refused heritages, the estate is also liquidated according to the provisions of the bankruptcy in the case that the estate stocks cannot compensate the depts (TMK a. 636).While liquidating the estate according to the provisions of the bankruptcy, different from other bankruptcy liquidations, civil court of peace replaces the commercial court, enforcement court and the bankruptcy department, and liquidator (liquidation officer) replaces the administration of bankruptcy. In this type of liquidation procedure, civil court of peace has the authority to examine complaints and rejections to the tabulation, and to decide to close (end) the liquidation according to the bankruptcy procedures. Liquidator (liquidation officer) conducts the administration and liquidation of the estate.While liquidating the estate according to the provisions of the bankruptcy, part eight provisions of the Enforcement and Bankruptcy Law concerning the liquidation of the bankruptcy are applied (İİK a. 180). Stocks of the estate are sold by the liquidator (liquidation officer) through auction or bargaining and debts are paid according to the tabulation. After the liquidation according to the provisions of the bankruptcy ends, civil court of peace decides to close (end) the liquidation. Though exceptional, if there are remains at the end of the liquidation, this portion is given to the heirs as if they did not refuse the heritage.