İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarında düşünce özgürlüğü
Freedom of thought under the jurisdiction of European Court of Human Rights
  1. Tez No: 310935
  2. Yazar: ELİF ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünce Özgürlüğü, İfade Özgürlüğü, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, Anayasa Mahkemesi, Freedom of Thought, Freedom of Expression, European Court of Human Rights, European Convention on Human Rights, Turkish Constitutinal Court
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türk Hukukunda insan hakları konusunda en çok tartışılan konulardan birinin düşünce özgürlüğü olduğu bilinmektedir. Bu özgürlüğün sözü edilen özelliği ise daha çok İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları doğrultusunda verilen ihlal kararlarıyla ilintilidir. Bu nedenle, mevcut çalışma konuya ilişkin içtihatların tanıtılmasını ve Türk doktrini tarafından benimsenen temel yaklaşımları belirlemeyi amaçlamıştır.Bu yüksek lisan tezinde; makaleler, monografik eserlerin yanında İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi ve Türk Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına da yer verilmiş, özellikle İnsan Hakları Mahkemesi'nin, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin ilgili maddelerinin ihlali kararını verdiği hallerde uyguladığı kriterler irdelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is obviously known that one of the major arguments about the Turkish human rights law is freedom of thought. This characteristic of the mentioned freedom is on the other hand, said to be mostly related with the violation rules stated by the European Court of Human Rights. Therefore preparation of this study basicly aims to introduce the case law about the subject and determine the main approachs followed by the Turkish legal doctrine.The thesis includes the study of the articles, books as well as it refers the jurisdiction of the European Court of Human Rights and Turkish Constitutional Court. It is pursued to examine the theories about the courts ruling, such as determination of the criteria formed by ECHR while noting the infringement of the Conventional articles.