Çocuk istismarı haberlerinin yazılı basında sunumu
News on child abuse in the press presentation
  1. Tez No: 310942
  2. Yazar: ESİN ECE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, istismar, taciz, tecavüz, sokak çocuğu, pedofili, ensest, The Children, abuse, harrassed, rape, street urchin, pedophilia, incest
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çocuklar, genel anlamda insanlığın ve özel anlamda toplumun geleceği açısından önem taşımaktadır. İnsanların bilişsel, davranışsal ve duygusal gelişimleri çocukluk çağında gerçekleşmektedir. Ülkemizde 0-17 yaş arası nüfusun yaklaşık 23 milyon olduğu bilinmektedir. Ve bu yüzden ülkemiz açısından çocukların önemi kat kat artmaktadır. Yaşamımızın her alanında kitle iletişim araçlarının etkin olması, çocukların da gelişim sürecinde onlara maruz kalmasına neden olmaktadır. Çocuklar, hem medya tarafından kendilerine sunulan temsiller aracılığıyla hem de medyada birebir yer alarak bazı davranışlar ve tutumlar edinmektedirler. Ulusal basınımız ele alındığında sıradan olan çocuklarımızın genelde mağdur (istismar edilerek) ya da fail oldukları durumlarda basında yer aldıkları görülmektedir.Bu çalışmada, çocuğa yönelik istismarın yazılı basında nasıl sunulduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Türkiye'nin en çok okunan; Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Posta, Sabah, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinin, 2010 yılında yer alan 1 yıllık nüshaları incelenmiştir. Gazetelerde hangi istismar türlerine, ne kadar yer verildiğini tespit etmek amacıyla haber ve fotoğraf sayıları tespit edilmiştir. Çocuğa yönelik istismar haberlerinin verilmesi açısından niceliksel ve niteliksel olarak incelenen gazeteler arasında belirgin farklar olduğu saptanmıştır. Yazılı basında, çocuğa yönelik istismar türleri içinde cinsel istismara yoğun ilgi gösterildiği ve bütün istismar türleri haberleştirilirken, gazetelerin yayın politikalarıyla doğru orantılı olarak ya olayla ilgili sadece bilgi verilmekten öteye gidilmediği, herhangi bir uzman görüşüyle haberlerin desteklenmediği ya da popülerleştirilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The children have a special and great importance for the future of humanity in general and for the future of society in special. The cognitive, behavioral and emotional development of the people occur during the childhood process. It is known that there are 23 million people who are between the ages of 0-17. Thus, the importance of the children in our country is getiing more and more effective. The effectiveness of the mass media in our every field of life cause the children being exposed to it in their childhood process.The children gain some attitude and behaviour via mass media which they see and take sometimes parts in. When our national media is dealed, the ordinary children are seen on the mass media when they are aggrieved (by being captalized) or when they are perpetrator.In this survey, it is established how the abuse of the children is published in the printed media.In this regard, CUmhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Posta, Yeni Şafak and Zaman's one yearling series ,the most read papers of Turkey, are searched.In order to identify abusement types and their frequencies, the number of the news and photo was designated. As a conclusion it is seen that there are distinctive discrepancy between the newspaper's news about the child abuse. In the mass media, it is concluded that sexual abuse of the children has more attention among the child abuse and while all the abuse types are being made news, by directly proportional the news politics of the newspapers, either the journalists just give information about the incident and there is no specialists view or they try to make popular the news.