Organizasyonlarda zaman yönetiminin işgörenlerin perfromansına etkisi
The effects of time management to the workers' performance in organizations
- Tez No: 310990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERİMAN TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, Performans Yönetimi, Organizasyon, Time Management, Performance Management, Organization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı; organizasyonlarda zaman yönetiminin işgörenlerin performansına etkisini ortaya koymaktır.Araştırmanın amacına uygun olarak ?organizasyonlarda zaman yönetiminin işgörenlerin performansına etkisi nedir?? sorusuna cevap aranmıştır.Araştırma kapsamında Ankara ilindeki özel ve kamu kuruluşları bünyesinde görev yapan 300 işgörenle anket yöntemiyle bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Eksik doldurulan iki anket değerlendirme dışı tutulmuş ve analizler 298 anket üzerinden yapılmıştır. Organizasyonlarda zaman yönetiminin işgörenlerin performansına etkisini ölçmek için yapılan uygulama sekiz sektörü kapsamaktadır. Görüşmelerin %9,4'ü Alışveriş-mağazacılık, %10,1'i Sağlık-hastane, %10,1'i Eğitim, %16,4'ü Telekomünikasyon-çağrı merkezleri, %17,1'i Seyahat- toplu taşımacılık, %15,8'i İnşaat-inşaat taahhüt, %11,4'ü Eğitim ve danışmanlık, %9,7'si Güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda yapılmıştır. Zaman yönetimi ölçeği (?: 0.75) ve performans değerlendirme ölçeği (?: 0.844) ile toplanan veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucuna göre; organizasyonlarda zaman yönetimi ile işgörenlerin bilgisayar bilgisi arasında anlamlı bir ilişki, bilgisayar bilgisi ile zaman yönetimi arasında, korelasyon katsayısının değeri ve işaretine göre, negatif yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu, zaman yönetimi sıkılaştıkça işgörenlerin bilgisayar bilgi düzeyi olumsuz yönde değiştiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this survey, the effect of time management to the workers? performance is examined in the companies. The data collected with interview from 300 workers.The two incomplete surveys have not been evaluated and tne analysises have been made according to 298 surveys. The application performed to evaluate the effect of time management in organizations to the workers? performance inculude eight sectors. %9.4 of the interviews have been made with the firms in shopping sector, %10.1 of the interviews have been made with the firms in health sector, %10.1 of the interviews have been made with the firms in education sector, %16.4 of the interviews have been made with the firms in telecommunication sector ,%17.1 of the interviews have been made with the firms in travelling and public transportation sector, %15.8 of the interviews have been made with the firms in building sector, %11.4 of the interviews have been made with the firms in consulting in education, %9.7 of the interviews have been made with the firms in security sector. The conbach Alpha reliability values have been calculated 0,75 for the scale of ?time managament? and 0,844 for the scale of ?performance evaluation?.The results of the survey shows that the performance criteria mostly affected by time management is workers?s level of knowledge. It is followed by their look-general body care and performance of obeying office rules. It is observed that as a result of workers?s problems with time management, the level of their computer knowledge changes in a negative way, workers?s attention to personal care decreases and it gets harder to obey office procedures and rules.