Farklı post tiplerinin push- out bağlanım dayanımlarının in-vitro olarak araştırılması
In vitro analysis of different post types? push-out bond strengths
  1. Tez No: 311261
  2. Yazar: AKIN ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ASLANALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon fiber post, zirkonyum post, cam fiber post, Rely X ARC, Push-Out
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, farklı post sistemlerinin (Karbon fiber post, Cam fiber post ve Zirkonyum post.) tutuculuğu üzerine Rely X ARC Dual Cure resin simanın etkisini incelemek ve uygun olan birleşimi belirlemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada 45 adet kök gelişimini tamamlamış, köklerinde kırığı ve çatlağı olmayan periodontal veya ortodontik amaçlı çekilmiş alt premolar diş kullanılmıştır. Dişler dezenfeksiyon amacı ile %5'lik NaOCl çözeltisinde iki saat bekletilmiş ve preparasyon yapılana kadar distile su içerisinde saklanmıştır. Dişlerin kuronları mine sement birleşiminden ayrılmıştır. Kanal dolguları yapılmış 24 saat sonra 15 erli üç gruba ayrılan dişlerin kanalları her post sistemine ait driller ile boşaltılmış ve postlar üretici firma direktiflerine uygun olarak resin siman uygulanarak kanallara yerleştirilmiştir. Her bir grup diş kökü de 3 mm kalınlığında olacak şekilde kesilmiş ve ayrılan parçalar kuronal orta ve apikal 1/3 olacak şekilde kendi aralarında sınıflandırılmış ve daha sonra bu parçaların her birinin dayanımları İnstron Test cihazında push -out yöntemi ile ölçülmüştür.Elde edilen verilerin istatistiksel analizler ve hesaplamalar için MS-Excel SPSS for Win. Ver. 15.0. (SPSS Inc. ,Chicago, IL.,USA) paket programları kullanılmıştır.İstatiksel kararlarda p?0.05 düzeyi anlamlı farklılığın göstergesi olarak kabul edilmiştir.Çalışmanın sonucunda en iyi tutuculuğu cam fiber postlar dişlerin tüm bölgelerinde sağlamış, en kötü tutuculuğu ise zirkonyum post grubu sağlamıştır. Apikal 1/3 bölgede ise; karbon fiber post ile zirkonyum post benzer push-out dayanımını göstermişlerdir. Tutuculuk ise; en iyi değeri kuronal bölgede ve en kötü değeri de apikal üçlüde vermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effect of Rely X ARC Dual Cure resin cement on the retention of different post systems. ( Carbon fiber post, glass fiber post and zirconium post).In this study, 45 mandibular premolar teeth, which have completed their root development and extracted because of periodontal and orthodontic purposes with no fractures and cracks, were used. Teeth were kept in a 5 % NaOCl solution for two hours for disinfection. Crowns were seperated from enamel- cement junction. Canal sealing was performed and teeth were divided into three 15 ?teeth groups after 24 hours. The canals were excavated by drills of each post system. The posts were lodged into the channels by applying resin cement according to the manufacturers directions. Root of the teeth from each group were sliced in 3 mm lenght pieces and they were classified among themselves as 1/3 coronal, middle and apical sections. Later, the strenght of each piece was analyzed by push-out procedure on Instron Test Device. MS-Excel SPSS for Win. Ver. 15.0 ( SPSS Inc., Chicago, IL., USA) was used for the statistical analyses of data. p? 0.05 was accepted as a meaningful difference for statistical judgment.Glass fiber posts were found to be best in retention, while zirconium post group was the least retention. Carbon fiber and zirconium post showed the similar push-out bond strenghts in apical 1/3 region. Best retention was observed at crownal regions, where as it was worst at apical 1/3 region.