Farklı post sistemlerinin ferrule miktarlarına göre kırılma dayanımı ve bağlanma dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of fracture resistance and bonding strength of different post systems according to the amount of ferrule
- Tez No: 671391
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ÜSTÜN
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Fiber post, kırılma dayanımı, bağlanma direnci, Fiber post, fracture resistance, bond strength
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamızın ana hedefi demet şeklindeki cam fiber postların konvansiyonel cam fiber postlar ile mekanik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızın ilk basamağında iki farklı rezin siman kullanarak; iki farklı konvansiyonel fiber post ile demet şeklindeki cam fiber postların bağlanma direnci ve buna bağlı oluşan kırılma tiplerinin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Çalışmamızın ikinci basamağında ise bu üç farklı postun kırılma dayanımı ve oluşan kırık tiplerinin dişlerin sahip olduğu farklı ferrule miktarlarına göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda push-out testi için 48 adet çekilmiş insan premolar dişine kök kanal tedavisi yapıldı. Dişler kullanılacak postlara göre Grup 1 Biolight ST (BST), Grup 2 RelyX (RX), Grup 3 Biolight Plus (BPlus) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bu üç grup ise postların simantasyonunda kullanılacak simana göre 2 gruba ayrıldı (n=8). Postların yarısı Core-X Flow (CXF) ile diğer yarısı ise Build it FR (BFR) ile yapıştırıldı. Postların orta üçlüsünden 1 mm kesitler alınarak bağlanma direnci (push-out) testine tabi tutuldu ve değerler kaydedildi, örnekler stereomikroskop altında incelenerek kırılma tipleri belirlendi. Çalışmamızda kırılma testi için 96 adet çekilmiş insan premolar dişine kök kanal tedavisi yapıldı. Dişler kullanılacak postlara göre; Grup 1 Biolight ST, Grup 2 RelyX, Grup 3 Biolight Plus ve kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı.(n=24) Kontrol grubundaki dişlere post uygulanmadı. Grup 1, Grup 2, Grup 3 ferrule miktarlarına göre ferrulesiz, bir duvarlı ferrule, iki duvarlı ferrule, çevresel ferrule olmak üzere 4 gruba ayrıldı ve tüm dişlere Core-X Flow ile standart bir kor yapısı oluşturuldu (n=6). Dişlere 5000 devir termal siklus uygulandıktan sonra dişler kırılma testine tabi tutuldu, örnekler incelenerek kırık tipleri değerlendirildi. Anlamlılık düzeyi p0.05). Tüm gruplar için kırılma tipleri değerlendirildiğinde sonuçta istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Kırılma testinde ise karşılaştırılan post tipleri arasında ve dişlerin farklı ferrule miktarlarında kırılma dayanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Kırık tiplerinde ise RelyX grubu diğer gruplara göre daha yüksek oranda ''tamir edilemez'' kırıklar oluşturdu.(p=0.001) Demet şeklindeki fiber post sistemi konvansiyonel cam fiber post sistemi ile bağlantı direnci ve kırılma dayanımı yönünden benzer özellikler göstermektedir. Dişlerin ferrule miktarlarının ise kırılma dayanımına ve dişlerde oluşan kırık tiplerine önemli bir etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of our study is to compare the mechanical properties of bundle-shaped glass fiber posts with conventional glass fiber posts. In the first step of our study, with using two different resin cement; it was aimed to compare the bonding strength of two different conventional fiber posts and glass fiber posts in the form of bundles and the fracture types formed accordingly. In the second step of our study, it was aimed to compare the fracture resistance and the fracture types of these three different posts formed according to the different ferrule amounts of the teeth. In our study, root canal treatment was applied to 48 extracted human premolar teeth for the push-out test. The teeth were divided into 3 groups as Group 1 Biolight ST (BST), Group 2 RelyX (RX), Group 3 Biolight Plus (BPlus) according to the posts to be used for the push-out test. These three groups were divided into 2 groups according to the cement to be used in the cementation of posts (n = 8). Half of the posts were cemented with Core-X Flow (CXF) and the other half with Build it FR (BFR). 1 mm sections were taken from the middle third of posts and the sections were subjected to a push-out test and the values were recorded. The samples were examined under a stereomicroscope and fracture types were determined. In our study, root canal treatment was performed on 96 extracted human premolar teeth for fracture testing. According to the posts to be used teeth; Group 1 Biolight ST, Group 2 RelyX, Group 3 Biolight Plus and control group (n = 24). No post was applied to the teeth in the control group. Group 1, Group 2, Group 3 were divided into 4 groups as ferrule-free, one-walled ferrule, two-walled ferrule, circumferential ferrule and a standard core structure was created with Core-X Flow for all teeth (n = 6). 5000 cycles thermal cycle for teeth. After the application, the teeth were subjected to a.fracture test, samples were examined and fracture types were evaluated. Significance level was accepted as p 0.05). When the fracture types were evaluated for all groups, there was no statistically significant difference in the result (p> 0.05). In the fracture test, no statistically significant difference was found between the compared post types and different ferrule amounts of the teeth in terms of fracture strength. In fracture types, the RelyX group has formed“catastrophic”fractures at a higher rate compared to other groups (p = 0.001) . The fiber post system in the form of bunch has similar properties with the conventional glass fiber post system in terms of connection resistance and fracture resistance. The ferrule amount of the teeth did not have a significant effect on the breaking strength and the types of fractures that occur in the teeth.