Sığır papillomatozis'inde lipid peroksidasyon düzeyi ve antioksidan enzim aktiviteleri
Lipid peroxidation level and antioxidant enzyme activities in bovine papillomatosis
- Tez No: 311372
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzim, lipid peroksidasyon, sığır, papillom, Antioxidant enzyme, cattle, lipid peroxidation, papillomatosis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, sığırların deri papillomatozisinde plazma malondialdehit (MDA) düzeyi ile eritrosit süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutasyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmada yaşları 15-20 ay arasında değişen toplam 30 adet sığır kullanıldı. Bu hayvanların 15'i sağlıklı kontrol grubunu oluştururken (Grup I), 15'i papillomlu sığır (Grup II) grubunu oluşturdu. Hayvanların klinik ve papillomlardan alınan biyopsilerin histopatolojik muayeneleri yapıldı. Plazma MDA düzeyi ile eritrosit GSH-Px, CAT ve SOD aktivitelerinin belirlenmesi için sığırlardan kan numuneleri toplandı. Kontrolle karşılaştırıldığında papillomlu sığırlarda plazma MDA düzeyinin ve eritrosit GSH-Px aktivitesinin önemli derecede yüksek olduğu, eritrosit SOD aktivitesinin ise düşük olduğu belirlendi (p0,05).Sonuç olarak, papillomlu sığırlarda plazma MDA düzeyinde, eritrosit GSH-Px ve CAT aktivitesinde artış, eritrosit SOD aktivitesinde düşme papillomatozisin lipid peroksidasyona yol açtığını gösterebilir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to evaluate the plasma malondialdehyde (MDA) level, and erythrocyte glutation peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) activities in bovine cutaneous papillomatosis. In this study, 30 cattle, aged between 15 to 20 months were used. Fifteen of these animal served as healthy cattle group (Group I), while the other 15 consisted of cattle group with papillomatosis (Group II). Clinical examinations of the animals and histopathological examination of papilloma biopsy materials were performed. Blood samples from the cattle were collected for determination of plasma MDA level and erythrocyte GSH-Px, CAT and SOD activities. Plasma MDA levels and erythrocyte GSH-Px activities were significantly higher while erythrocyte SOD activity was significantly lower in the cattle with papillomatosis compared to controls (p0,05).In conclusion, the determination of increasing in plasma MDA levels, erythrocytes GSH-Px and CAT activities, and decreasing in erythrocytes SOD activities in the bovine papillomatosis suggested that papillomatosis caused lipid peroxidation.