Gebelerde son trimesterde rekto-vajinal grup B streptokok kolonizasyonu sıklığı ve etkileyen faktörler
The recto-vaginal group B streptococcus prevelance in pregnants in the last trimester and the related factors
- Tez No: 386703
- Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Streptokokus agalactia, 3. Trimester, tarama, kültür-antibiyogram, Sivas, Streptococcus agalactia, 3rd trimester, screening, culture- antibiogram, Sivas
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada; son trimester gebe kadınlarda vajinal ve anorektal grup B streptokok (Streptococcus agalactiae, GBS) kolonizasyon sıklığının saptanması ve yaş, eğitim durumu, sosyo-ekonomik düzey, menstirüel siklus, sigara kullanımı, rahim içi araç (RİA) kullanımı, erken doğum ve abortus öyküsü, gestasyonel hafta ve gestasyonel öykü, ilk gebelik yaşı, hipertansiyon ve gestasyonel diyabet öyküsünün kolonizasyon sıklığına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda; Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne herhangi bir nedenle başvuran, gestasyonel haftası 30 ve üzeri olan 214 gebeden rutin pelvik muayene esnasında steril eküvyon çubuk ile vajinal ve anorektal sürüntü örnekleri alındı. Alınan kültür örnekleri Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda değerlendirildi. Çalışmaya alınan 214 gebenin 17'sinde (%7.9) grup B streptokok üremesi oldu. Gebelerde GBS kolonizasyon sıklığı ile yaş grupları, eğitim durumları, ikamet yerleri, sosyo-ekonomik düzey, gestasyonel öykü, hipertansiyon ve diyabet öyküsü, sigara ve RİA kullanımı karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamadı. İncelenen gebelerde menstirüel siklusları düzensiz olanlarda (p=0,045), gebelik öncesi herhangi bir doğum kontrol yöntemini kullananlarda (p=0,019) ve ilk gebelik yaşı yüksek olanlarda, GBS'lerin rekto-vajinal üreme sıklığı anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,042). Olguların yaş ortalamaları 29,48 ± 5,58 olarak belirlendi. Gebelik haftaları ise 30-40 arasındaydı ve ortalama 35,23 ± 2,71'di. Alınan kültür örneklerinde grup B streptokok dışında %27.5'inde Stafilokokus epidermidis, %25.7'sinde Enterococcus faecalis, %20.9'unda Candida albicans üredi. Sonuç olarak; ilk gebelik yaşı yüksek olan, menstirüel siklus düzensizliği yaşayan ve doğum kontrol yöntemi kullanan kadınlarda grup B streptokok üremesinde artış gözlemlenmesi sebebiyle; bu parametreleri esas alan daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra; ülkemizde CDC tavsiyelerine uyulması ve gelişmiş birçok ülkede yenidoğanda erken başlangıçlı enfeksiyonları önlemek için gebe tarama programları arasında yer alan grup B streptokok taramasının rutin gebe izlem programına dâhil edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to find out the frequency of the vaginal and anorectal colonization of Group B Streptococcus (Streptococcus Agalactia, GBS) in pregnant women in the last trimester of their pregnancy, and also detect the effects of age, level of education, socio-economic status, menstrual cycle, tobacco use, IUD use, premature birth and abortus history, gestational age, gestational history, age at first pregnancy, hypertension and history of gestational diabetes on the frequency of colonization. In our study, the vaginal and anorectal swab samples of 214 pregnants, who consulted to the Gynecology and Obstetrics Ambulatory Care Unit of The Training Hospital of Cumhuriyet University School of Medicine for any reason, with gestational age of 30 weeks and over, were taken with sterile disposible swab rods during a routine pelvic examination. The swab culture samples were evaluated in the laboratories of Microbiology Department of Cumhuriyet University School of Medicine. There was a reproduction of GBS in the samples of 17 (7,9%) of these 214 pregnants enrolled in the study. However when compared, there was no significiant relationship found between the frequency of the colonization of GBS in pregnants and age groups, educational level, place of residence, socio-economic status, gestational history, history of gestational diabetes and hypertension, smoking and IUD use. Among the examined pregnants who had irregular menstrual cycles (p=0,045), who used any of the birth control methods before pregnancy (p=0,019), and whose age was high at her first pregnancy, the frequency of the recto-vaginal proliferation of GBS was found significiantly higher (p=0,042). The mean age of the patients was determined as 29.48 ± 5.58. The gestational ages ranged between 30 to 40, and the avarege was 35.23 ± 2.71. There was a proliferation of Staffilacoccus Epidermidis in 27,5% , Enterococcus faecalis in 25.7%, Candida albicans in 20,9% of the culture samples beyond GBS. In conclusion; because there is an increased proliferation of GBS in pregnants who had menstrual ciycle irregularities, high age at first pregnancy or used a method of birth control, more comprehensive further studies based on these parameters are needed.In addition, CDC recommendations should be applied in our country and GBS screening should be included in the routine pregnancy follow-up program in our country as in many well-developed countries it is in the routine pregnancy screening program to prevent the early infectious diseases in neonates.