El hijyeni konusunda hastane çalışanlarının bilgi ve tutum düzeyinin belirlenmesi
Evoluation of knowledge and attitude for hand hygeine among health workers in hospital
- Tez No: 311452
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AHMET BEŞİRBELLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: El hijyeni, sağlık çalışanları, Hand hygiene, Health workers
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamız; Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının el hijyeni hakkındaki bilgi ve tutum düzeyini ölçmek ve dünya literatüründeki sonuçlarla karşılaştırarak el hijyenine uyumun nasıl olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Değerlendirilen sonuçlara göre eksik ve yetersiz olunan durumlar belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak hedeflenmiştir.Çalışma iki gruptan oluşturulmuş olup, bir taraftan anket uygulaması, diğer taraftan gözlem yapılmıştır. Çalışmanın anket koluna doktor, hemşire ve hasta bakım görevlilerinden gönüllü 100'er kişi katılmıştır. Yapılan gözlem ise Centers for Disease Control and Prevention (CDC)'nin el hijyeni endikasyonları kullanılarak her endikasyon başına 50 gözlem olacak şekilde gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak; el hijyeni uygulamasının hastanemiz çalışanları arasında büyük oranda amacına uygun olarak yapıldığı görülmüştür. Ancak hastanemiz çalışanlarının el hijyeni bilgi düzeyinin %100 oranında olmadığı, yeterli ve uygun el hijyeni uygulamadığı tespit edilmiştir. El hijyeni uyumsuzluğunda en önemli nedenin malzeme yetersizliğine ilaveten iş yükü olduğu belirlenmiştir. El dezenfektanı yetersizliği ve kolay ulaşılabilir olmamasından kaynaklı olarak fazla kullanılmadığı saptanmıştır. Çapraz bulaş hakkında sağlık çalışanlarımızın bilgi sahibi olduğu fakat yeterli düzeyde önlem almadıkları tespit edilmiştir. Hasta bakım görevlileri hemşirelere, hemşireler doktorlara göre daha fazla, cerrahi bilimlerin ve yoğun bakım ünitelerinin dâhili bilimlere göre daha fazla el yıkadıkları saptanmıştır. Gözlemlere göre beyan edilenden daha az oranda el hijyeni sağlandığı tespit edilmiştir. El hijyenine bağlı olarak en çok belirlenen sağlık sorunlarının ellerde kuruluk ve çatlama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to assess the knowledge of health workers in Gülhane Military Medical Faculty Hospital about hand hygiene and their conformity for hand hygiene. Under the light of these analyze results we also aimed to determine our deficiencies and insufficiencies.This study was designed as two groups: one as a questionnaire and the other as observation. Questionnaire was ordered for doctors, nurses and patient carriers. All subgroups were consisted of 100 volunteer participants. For every Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hand hygiene indications 50 observation was made.We observed that in hospital personnel groups hand hygiene practices are mostly appropriate for its aim. But hand hygiene knowledge of hospital workers was not 100% and was not appropriate and enough. The most important reasons of ineffective hand hygiene practices were inadequate materials and heavy workload. Insufficient and not easy of access hand disinfectants are also other important reasons. All participants? had enough information about cross transmission but were not preventing enough from cross transmission. Patient carriers wash their hands more frequently than nurses, nurses more than doctors. Personnel working in surgery departments and intensive care units wash also more frequently than others. According to our observational results people wash their hands less than they reported. Fissures and dryness were assessed as the most frequently reported health problem due to hand hygiene.